Kertünk-Portánk

Az ügyes kiskertész tudja, mire jó a mini melegház

Ha saját kertünkből szeretnénk a primőrt, akkor szükség lesz a melegházra. Még ha mini is.

A legtöbb hobbikertész már januárban kezdi tervezni, hogy milyen növények gazdagítsák kertjét és elkezdődik a vetőmagok böngészése is.

Ha palántanevelés nélkül dinnyét, paradicsomot, karalábét, karfiolt, paprikát, padlizsánt káposztaféléket szeretnénk nevelni, akkor bizony sok időre lenne szükségünk, hogy termőre forduljanak. Keltetőtálcán, tejfölös pohárban viszont már január végén, február elején elkezdhetjük a veteményezést a korai, hidegtűrő fajtákkal. Lakásban fűtőtest közelében, ablakpárkányon ideális az elhelyezésük. A palánták megerősödésével és az idő melegedésével április elején már kiköltöztethetjük fólia, üvegház alá.

Kapcsolódó téma >>> Göcsejben bevált a földbe ásott üvegház

Hasznos lehet a mini melegház

A DIY-tippek rendszerint könnyen megvalósítható, házilag is kivitelezhető elképzeléseket vázolnak, amelyekkel a kert képe formálható az ízlésünk szerint, úgy, hogy az egyedi, látványos, és praktikus legyen. Ilyen ötletekből ma már jó néhányat találhatunk az interneten, érdemes közülük szemezgetni, és megvalósítani, mint tette azt a bepasgarden is. A házi barkácsolgatás egyrészt jó elfoglaltság, másfelől az eredménye a saját kezünk munkája,  szebbnek látjuk, a miénknek érezzük, és ha elkészítjük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy némi odafigyeléssel saját primőr zöldségeinkkel is büszkélkedhetünk.

Akinek pedig a praktikusság mellett a szépség is fontos, annak kár kerti díszként is szolgálhat a kertjében.

Fotó: bepasgarden.blogspot
Fotó: bepasgarden.blogspot
Fotó: bepasgarden.blogspot
Fotó: bepasgarden.blogspot
Fotó: bepasgarden.blogspot
Fotó: bepasgarden.blogspot
Fotó: bepasgarden.blogspot
Fotó: bepasgarden.blogspot

diy-mini-greenhouse-7-640x427

Amit jó tudni a készítésénél

  • A kis melegháznak nincs nagy anyagszükséglete. Már 2×3 méteres alapterületűvel is elkezdhetjük, a 4×4 méteres az pedig már ideálisnak mondható, friss primőr-boldogságnak.
  • Készülhet megmaradt faanyagokból, fóliából, de használt ablakot is hasznosíthatunk
  • A tető dőlésszöge, lejtése úgy álljon, hogy a napsugarakat minél jobban hasznosíthassák a benne élő növények. Észak-déli irányba tájoljuk, kivéve, ha a fekvése és az uralkodó szélirány mást nem indokol.

diy-mini-greenhouse-9-640x427

diy-mini-greenhouse-6-640x854

d5c077e9b77825d2212a48c461709efc

kg04-cold-frame-gardening-01 cold-frame-single-closed-large

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik