Kertünk-Portánk

Termesszék velem: pettyegetett tüdőfű

Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.

Grosz Tamás hobbikertész növényei közül már bemutattunk néhányat olvasóinknak. A nagykörűi szakember ezúttal most egy könnyen termeszthető gyógynövényt ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Ez a növény minden évben az első virágok közt nyílik és nem akárhogyan: színt vált, először piros, majd lila, és végül világoskék lesz. Hosszasan virágzik, majd később leveleivel díszít. Nem szereti a napot és a mélyárnyékot sem. Ott szeret élni, ahol a más növények nem.

Ez a növény a pettyegetett tüdőfű.

Évelő, lágy szárú, kora tavasszal virágzó faj. Levelein fehéres foltok láthatóak.  Erdőkben, bokros helyeken található. Az Északi-középhegységben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön ritkább.

A mérsékelten nedves, félárnyékos helyen szereti.  Ideális hely a tűzfalak által beárnyékolt terület is. Érdemes együtt ültetni a hasonló helyet szerető Salamon pecsétjével, ugyanis a tüdőfű elvirágzása után az utóbbi kezd erőteljes növekedésbe, és a kettő növény igazán szép díszítő együttest eredményez.

A virágzó hajtásokat május közepéig kell gyűjteni. Árnyékban, jól szellőző helyen, vékonyan kiterítve szárítható. Fénytől védve kell tárolni!

A tüdőfő gyógynövény, eredményesen alkalmazható köptetőszerként, légcsőhurutnál.

Más hasonló drogokkal társítva teakeverékek alkotórésze. Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.

A tüdőfű termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik