Életmód

Gyógynövények között tanulják a természet szeretetét az algyői ökoiskolában

A környezettudatosságot minden lehetséges módon beépítik a tanórákba és az egyéb iskolai foglalkozásokba.

Nem attól lesz egy intézmény örökös ökoiskola, hogy szelektíven gyűjtik a szemetet, hanem inkább attól, hogy a diákokat minden fronton igyekeznek környezettudatosságra nevelni. Algyőn ehhez gyógynövényismereti tudást is adnak, és az egészséges életmódra is igyekeznek rászoktatni a diákokat, írja a Délmagyar.

Bambusztáblára írnak és kertészkednek a gyerekek a zöld oktatás fellegvárában
Balin az oktatás és a fenntarthatóság kéz a kézben jár. Az osztálytermeknek nincs fala, még a kosárpalánk is bambuszból van. Követendő példát állítottak a világ elé.

Az algyői Fehér Ignác Általános Iskola a nevelési-oktatási programjába  beépített környezettudatosságnak köszönhetően 2005-ben Csongrád megyében az elsők között szereztek meg az ökoiskolai, 2012-ben pedig az örökös ökoiskolai címet.

Nálunk a környezettudatosságot minden lehetséges módon beépítjük a tanórákba és az egyéb iskolai foglalkozásokba, akár irodalomóráról vagy karácsonyi ajándék készítésről van szó

– mondta a portálnak Gondáné Pál Ildikó igazgató.

Az országosan is elismert helyi Ezerjófű Egyesülettel közösen alakították ki az iskolai fűszer- és gyógynövénykertet, és ők segítik a gyerekek oktatását is.  Ennek lényege az iskola saját arculatú “ökosága”, a természetvédelemmel összekapcsolt gyógynövényismeret és az egészségtudatos életmódra nevelés. A kertben van egy mini üvegház, és megújuló energiával működik az újrahasznosított sörösdobozokból készült gyümölcsaszalójuk is.

Egy iskola, ahová örömmel járnak a gyerekek
Rászorult gyermeket lát el a saját maguk által megtermelt élelmiszerekkel, legalább egy okot adva arra, hogy megjelenjenek az iskolában.

Az algyői iskolában a diákok az osztálytermeket újrahasznosítható anyagokból készült dekorációkkal díszítik, amit a tanárok pontoznak, a legtöbb pontot összegyűjtők pedig osztálykirándulást kapnak – a természetvédelem jegyében. Rendszeresek az intézményben a környezettel, természetvédelemmel kapcsolatos előadások, a gyerekek gyakran tesznek biciklitúrákat a természetbe, vagy a Fehér-tóhoz, ahol a madárgyűrűzésbe is besegíthetnek.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Facebook/Ezerjófű Egyesület

Olvasói sztorik