Kertünk-Portánk

800 fajta paradicsom terem egy husztóti kertben

Ezernyolcszáz tövön nőnek, köztük például madagaszkári, mexikói és brazil fajták is.

Több mint huszonöt éven át dolgozott a szépségiparban, saját modellügynökséget vezetett, amikor néhány éve úgy döntött, hogy hátat fordít a nagyvárosi nyüzsgésnek, kiszáll a mindennapos mókuskerék nyomásából, és valami másba, újba kezd.

Csendes Ildikó Pécsen élt, ám végigkísérte életét a természet szeretete, a növényekkel való foglalatoskodás, és vonzotta a vidék szépsége és élete.

Elhatározásomat követően párommal elkezdtünk vidéki portát keresni, melyet végül Husztóton találtunk meg. Közel három éve költöztünk új otthonunkba, ahol minden adott volt a kertműveléshez, a kertészkedéshez

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Ildikó.

Tennivaló már a kezdetekben is bőven akadt, ugyanis házuk kertjének területén több mint 30 évig marhalegelő volt. Bár e hosszú időszak alatt trágyázták a földet az állatok, a szinte beton keménységűvé változott agyagos, letaposott terület porhanyós termőfölddé alakítása kemény munkának bizonyult.

Ezen a kétezer négyzetméteres területen valósította meg álmát a ház asszonya a Paradicsomkert létrehozásával, melynek Facebook oldalán az érdeklődők megismerhetik a különböző fajtákat, és megcsodálhatják a különlegességeket.

Korábban hobbyból kertészkedtem, miközben fontossá vált számomra, hogy ami az asztalra kerül, a lehető legjobb minőségű legyen. Husztóton gyorsan belemerültem a kertművelésbe, s bár minden növény elvarázsol, a paradicsomok kitüntetett helyet foglaltak el az életemben. Így valósítottam meg elképzelésemet, és hoztam létre a Paradicsomkertet

– folytatta történetét Ildikó.

A husztóti gazdasszony a Facebookon egy nemzetközi csoport tagja lett, ahol különleges, ritka paradicsomokkal foglalkoznak a hozzá hasonlóan „paradicsom-szerelmes” emberek. Szinte a Föld minden irányába elkezdett levelezni, és sikerült nagyon sok új paradicsom fajtával bővítenie a meglévő készletét. A magokat borítékban küldik neki, a „cseremagokat” ő is postai úton juttatja el külföldre.

Jelenleg nyolcszáz fajta paradicsom terem a kertemben. Összesen 1800 tövet – közöttük van olyan fajta, melyből egyelőre kísérleti jelleggel csak néhányat, az évek során jól beváltakból többet – gondozok. A teljesség igénye nélkül néhány olyan országot említek, ahonnan kaptam – illetve cseréltem –: Argentína, Madagaszkár, Svédország, Franciaország, Litvánia, Oroszország, Ukrajna, Románia, Németország, Olaszország, Izrael, Új-Zéland, Mexikó, Brazília

– sorolta az őstermelőként a pécsi Búza téri termelői piacon a különleges paradicsomokat szombatonként árusító hölgy.

Ildikó kezdeményezésére 2019-ben rendezték meg első alkalommal Husztóton a Paradicsom Fesztivált, melyre idén augusztus közepén újra sor került. Ezen az érdeklődők megismerkedhettek a sok-sok különböző fajta paradicsommal, és természetesen vásárolhattak is belőle.

Gyakorlatilag az év egészét betölti a paradicsommal való munka. Januárban ültetem a magokat, utána a folyamatosan cseperedő palántákat gondozni kell, majd megerősödésük után kerülnek a szabadba. Az egyes fajták folyamatosan érnek, gyakorlatilag októberig, közben a letermőkből magot szedek, mely még novemberben is munkát ad, közben pedig piacozom, illetve internetes megrendeléseket teljesítek

– avatott be munkájába Csordás Ildikó.

Mint megtudtuk, a Baranyai megyei falu Paradicsomkertjében ebben az évben is bőséges terméssel hálálják meg a törődést a növények: várhatóan két tonnát szüretelhet le a tövekről az őstermelő, vásárlói pedig belekóstolhatnak a világ minden tájáról érkezett ízes paradicsomokba.

Fotók: Facebook/Paradicsomkert

Föld nélkül terem a párját ritkító orosházi paradicsom
Miután mindenüket elvették, mindent megnyertek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik