Kertünk-Portánk

8 tipp, ami segít a paradicsom gyorsabb érésében

pixabay / kathas-photo
pixabay / kathas-photo
Jól hasznosítható ötletek az ízes, kerti paradicsomért.

Még javában tombol a nyár, ami most többnyire ideális feltételt biztosít kertünk növényeinek fejlődésében. Izgatottan várjuk, mikor szedhetjük a megérdemelt jutalmat kiskertünkből.

A paradicsom esetében sincs másként. Ha szeretnénk, hogy mielőbb asztalunkra kerüljön kedvencünk, akkor érdemes megfontolni a ruralsprout  tippjeit.

Növeljük a hőmérsékletet a paradicsom körül

Ha a hideg tavasz ellenére is fejlődésnek indult a palántánk, akkor az elmúlt hetek meleg időjárása nem feltételezi, hogy egyéb praktikát bevessünk ezügyben.

Általánosságban viszont elmondhatjuk, hogy jót teszünk növényeinkkel, ha növeljük a körülöttük lévő hőmérsékletet, így biztosítva a gyümölcsök érését.

Ennek egyik módja a melegház. Amennyiben  kültéren termelünk, akkor jó szolgálatot tehet, ha szalmával, komposztált anyaggal körbeágyazzuk a töveket, így ezek lebomlása finoman melegíti a talajt.

Helyezzünk érett banánt vagy más érő gyümölcsöt a növények alá

Ahogy a gyümölcsök, mint a paradicsom, gázt, etilént bocsátanak ki, ami felgyorsítja a közelben lévő többi gyümölcs érését. Bizonyos gyümölcsök ebből a gázból többet bocsátanak ki érésükkor, mint mások.

A banán híresen magas etilént termel. Egy érett banánt a paradicsom tövéhez helyezve a paradicsom gyorsabban érik. Ugyanez az oka annak, hogy a banán gyümölcstálba helyezése a tál többi gyümölcsének gyorsabb érését okozza.

Dobhatunk  sérült vagy túlérett almát is a paradicsom tövéhez. Az etilén leadása mellett ezek egyszerűen le is rothadnak, és további tápanyagokat adnak a talajhoz.

Csökkentsük a paradicsom öntözésétRitkábban öntözzük az érő paradicsomot, ezzel is ösztönözve a gyümölcs gyorsabb érését. A paradicsomnövényeinknek, főként  amikor a virág és gyümölcs képződik, rengeteg vízre van  szükségük.

Az öntözés visszaszorítása eléggé megterheli a növényeket, hogy arra ösztönözze őket, hogy túlélésük érdekében gyorsabban érleljék a gyümölcsöket és a magokat.

Természetesen ne hagyjuk, hogy a növényeink kiszáradjanak, de ha eddig minden nap öntöztük, akkor a paradicsomérés kiemelt időszakában ( augusztus-szeptember) célszerű lehet ezt két-három naponta egyszeri alkalomra csökkenteni.

pixabay / kie_ker

Távolítsuk el a betegséggel érintett paradicsomokatAz egészséges paradicsomnövények sokkal nagyobb valószínűséggel hoznak életképes érett gyümölcsöt. A  megfigyelés kulcsfontosságú. Fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk át az összes növényt. Ha bármilyen betegség jeleit észleljük, mielőbb vágjuk le az érintett növényrészeket, ezzel nem csupán megnöveljük a növény életét, de növelhetjük az érett gyümölcsök hozamát is.

Vágjuk le az alsó lombozatot, hogy a növények az érő gyümölcsre összpontosíthassanakCsökkentsük, ritkítsuk az alsó lombozatot, ha gyorsabb érést szeretnénk.  Vágjuk vissza a lombot, ez nem csak a fotoszintézisre és a gyümölcsök érlelésére sarkallja a növényeket, hanem a ritkítással több napfényhez juttatjuk a terméseket, ezáltal hamarabb beérik a gyümölcsünk.  Törekedjünk a az érő paradicsom körüli lombozat eltávolítására, hogy minél több fényhez juthassanak.

Augusztusban már csípjük le az új virágokat

A nyár második felében már hiába hoz virágot paradicsomunk, ezeknek a virágoknak valószínűleg nem lesz ideje  gyümölcsökké érlelni. Csípjük le a kialakuló új virágokat, hogy a növények a már éréshez közeledő gyümölcsök érlelésére összpontosíthassanak.

Szüreteljünk le minden apró paradicsomot

Augusztusban célszerű lecsípni az apró terméseket is, mivel ezeknek valószínűleg nem lesz ideje teljes érésre, viszont az ezektől való megszabadulás arra ösztönzi a növényeket, hogy minden energiájukat  a már nagyobb gyümölcsök érlelésére fordítsák.

Sokkoljuk a paradicsomotEz a módszer meglehetősen brutálisnak tűnhet, de segít abban, hogy  paradicsomnövényeink „túlélési módba” kapcsoljanak. Ez arra készteti őket, hogy életképes magot próbáljanak érlelni, ezáltal pedig a gyümölcsök kicsit gyorsabban érnek.

A paradicsomnövények sokkolásához erősen fogjuk meg a növényeket a száránál, és finoman húzzuk meg néhányszor.

Ha minden próbálkozásunk kudarcot vall és augusztus végére sem érik be paradicsomunk nagy része, akkor ne felejtsük, a zöld paradicsom még mindig felhasználható számos receptben.

Kapcsolódó
11 praktikus megoldás, hogy kertünk dísze legyen a paradicsom
A paradicsom nem csupán a kis parcellánkban és csakis sorban ültethető. Íme az egyedi megoldások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik