Virágzó vidékünk

Megépül Európa első madárszínháza a Hortobágyon

youtube
youtube
A látogatók karnyújtásnyi közelségből fürkészhetik gémek, kócsagok, kormoránok, sőt vidrák és sok más faj eddig rejtett életét.

Testközelből csodálhatunk vadon élő madarakat és más állatokat Magyarország egyik legszebb természeti környezetében, amint megépül a nemzetközi szinten is különlegesnek ígérkező Hortobágyi Madárszínház. A fejlesztés Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében valósul meg, és eddig nem tapasztalt közvetlenséggel mutatja be a nagyközönségnek a hazai madárfajok mintegy 80 százalékát felvonultató helyi élővilágot.

A projekt sikerességét biztosító konzorciumi együttműködési megállapodást július 5-én a felek ünnepélyes keretek között írták alá.

Az ország, és egyben Európa első Madárszínháza a térség természeti értékeit új perspektívából, afféle fordított állatkertként hozza közelebb a látogatókhoz. Itt ugyanis az emberek zárkóznak majd be, hogy az állatokat természetes élőhelyükön figyelhessék meg. Az ötletgazda, Máté Bence komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik az élőlények legkisebb rezdüléseinek megfigyelését és megörökítését biztosító madárlesek építésében.

A nemzetközi szinten is többszörösen díjazott természetfotós ezúttal ̶ hivatása kereteit túllépve ̶ még nagyobbat álmodott: minden magyarországi, illetve hazánkba látogató, a természet iránt érdeklődő felnőttnek és gyermeknek megmutatná azt a csodát, amelyet ő nap mint nap átél, és amely egy életre rabul ejtette.

A Hortobágyi Madárszínházban a látogatók az élet rendezte „színdarabot” tekinthetnek meg – karnyújtásnyi közelségből fürkészhetik gémek, kócsagok, kormoránok, sőt vidrák és sok más faj eddig rejtett életét.

Az egyedi turisztikai látnivaló otthonául szolgáló hortobágyi halastórendszer kiváló helyszíne lesz a madárszínháznak, mert a területnek közel száz éve az ember adott halastavi funkciót, a projekt tehát az ily módon érintetlen ökoszisztémájú rendszer működésébe nem avatkozik bele.

Ezzel együtt az ember alkotta tórendszer mára elképesztően gazdag élővilággal rendelkezik: a Magyarországon előforduló közel 430 madárfajból mintegy 340 regisztráltan megjelent a Hortobágyon is. Az épülő létesítményben, a részben a föld- és vízfelszín alá süllyesztett speciális közös lesből – a Madárszínház „nézőteréről” – közülük megannyi példány megfigyelhető lesz.

Kapcsolódó
40 ezer daru társaságában éjszakázott a Hortobágyon
Az érzés olyan, mintha egy másik bolygón járnánk: valóságos csoda, csodás valóság.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik