Kertünk-Portánk

Veszélyes vírus támadta meg a paradicsomot

pixabay
pixabay
Csak a növényeket károsíthatja, a termés eladhatatlan lesz, de a vírus az emberi egészségre nem veszélyes.

Egy újabb, paradicsomot károsító vírus jelent meg az utóbbi években az Európai Unió egyes tagállamaiban, a paradicsom barna termésráncosodását okozó Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). A vírus 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma, írta a szervezet a weboldalán.

Kapcsolódó
Föld nélkül terem a párját ritkító orosházi paradicsom
Miután mindenüket elvették, mindent megnyertek.

A rendkívül könnyen terjedő, veszélyes növénykárosító ellen nincs hatékony növényvédelmi technológia, pedig az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. Az EU Bizottsága ezért szükséghelyzeti határozatot, majd egy szigorúbb rendeletet adott ki a vírus behurcolásának és terjedésének megakadályozása érdekében.

Idén májusban a hatósági szemlék során vett minták laboratóriumi vizsgálata két paradicsom termelőnél igazolta a károsító jelenlétét. Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros, Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházban mutatták ki a vírust. Mindkét esetben növényegészségügyi zárlat alá kellett helyezni a teljes termesztő berendezést

– olvasható a közleményben.

Az illetékes kormányhivatalok növényvédelmi szakemberei megkezdték a hatósági intézkedéseket, valamint a fertőzések forrásának felderítését.

Kapcsolódó
13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el, amely magában foglalja a fertőzés terjesztésére alkalmas minden anyag – például göngyöleg, munkaruha, metszőolló – rendszeres fertőtlenítését. Gondoskodni kell az üvegházból kikerülő zöld melléktermék ártalmatlanításáról is, amely történhet a hatóság által kijelölt helyszínen elföldeléssel vagy hulladéklerakóba szállítással, továbbá a termelési ciklus végén a teljes üvegházat fertőtleníteni kell.

Hatósági felügyelet mellett – bizonyos esetekben – a tünetmentes paradicsom bogyók hazai értékesítésére továbbra is lehetőség van.

A károsító hazai előfordulása miatt még inkább indokolt, hogy csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot és még szigorúbban tartsák be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat, valamint végezzék el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését. Javasoljuk továbbá az önellenőrzést, mert a megbízható forrásból származó ültetési anyagoknál is előfordulhat a vírus. A külföldi előállítású vetőmagok felhasználása esetén nagyobb biztonságot adhat a vetés előtti célzott laboratóriumi vizsgálat

– hívja fel a termelők figyelmét a Nébih.

A ToBRFV tüneteinek első észlelését követően a gyanút be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes.

Kapcsolódó
Termálvíz melege növeszti tonnaszám a deszki gazdaság zöldségeit
Úgy tervezték az ültetvényeket, hogy ne kelljen lehajolni az uborka és a paradicsom betakarításakor.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik