Kertünk-Portánk

13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda

A 17 éves srác különleges paradicsomaival hódította meg Pest elegáns éttermeit, tervei szerint hamarosan több ritka zöldséggel és gyümölccsel színesíti eddig sem unalmas kínálatát.

A 17 éves Mayer Tamás íróasztalán toll és ceruzák helyett virágcserepek sorakoznak, különleges paradicsom- és padlizsánpalántákkal kísérletezik. A pesti gimnazista jövőre bővíteni szeretné termékpalettáját, a ritka paradicsomait megrendelő, elegáns pesti éttermek ugyanis ügyelnek a kiváló minőségre.

3200 paradicsomfajtával büszkélkedhet a paradicsomkirály
Legfőbb szerelme pedig egyértelműen a paradicsom.

Néhány éve aprócska kaktuszok, és fantasztikus formájú pozsgások sorakoztak egy budapesti ház keskeny folyosóján, a 13 éves Mayer Tomi vállalkozásának csírái ekkoriban indulhattak láthatatlan növekedésnek.

Anyumtól kaptam ajándékba néhány salátamagot, ezekből neveltem növényeket, de unalmasnak találtam, így kezdtem a különleges paprikák, és paradicsomok világa felé fordulni. Apukám talált egy toronyi vállalkozást a világhálón, ahonnan megrendeltem az első, különleges paradicsommagokat

– mesélt a fiú a Sokszínű Vidéknek a kezdetekről.

Tomi korábbi, lakodalmakhoz kapcsolódó üzleti vállalkozása is működik – Fotó: facebook/Cactusland – Tomi kaktuszai

Tamás kaktuszok és pozsgások iránti szenvedélye időközben üzletté változott, esküvői asztalok ültetési kártyáihoz azóta is készít tetszetős dekorációkat. A fiút kertész álmai valóra váltásában családja a kezdetektől támogatta. Hamarosan egy fóti telken kezdhette meg az újdonsült mezőgazda a kertészkedést.

Első próbálkozásaiban nagypapája Tiszajenőről, vonattal hozta fel Tamásnak a terméseket, amiről magot fogott, majd felnevelte első saját növényeit. Hamarosan egy idősebb, helybéli néni segítségével sikerült a paradicsomtermesztés fortélyaiba jobban beleásnia magát.

Tamás kizárólag magról nevelt, saját palántákat ültet ki kertjébe – Fotó: facebook/Cactusland/Tomi kaktuszai

Szüleim ismeretségi körén keresztül ismerkedtem meg elegáns pesti éttermek séfjeivel, a Rosensteinbe, az Alabárdosba, és a KNRDY-be is szállítok paradicsomot. Két év alatt harmincöt fajtáig bővítettem a kínálatom, de partnereim jelezték, nincs szükségük több, más fajta paradicsomra, így jelenleg „csupán” 20 félét termesztek

– mondta Mayer Tamás.

Tamás idén közel 500 tő paradicsomot nevel a 300 négyzetméteres kertben. Különleges, ritka fajtákból nincs hiány, arany naplemente, tigrisparadicsom, tojásparadicsomok, lila paradicsom zöld csíkokkal, licsi (tüskés) paradicsom. A sor, és a variációk száma szinte végtelen.

Mayer Tamás fiatal és kreatív gazda, mindig valami újdonságon töri a fejét. Padlizsánokkal kísérletezik, jövőre kék vagy fekete fokhagymát, és színes csemegekukoricát is vet majd kertjébe. Jól tudja, az elegáns éttermek séfjei előszeretettel használják a vörös, kék és fehér kukoricaszemeket.

Jövőre színes csemegekukoricát is vet majd a fóti gazda – Fotó: facebook/Cactusland- Tomi kaktuszai

Idén egy eddig általa még korábban sohasem termesztett fajtát is megpróbál felnevelni, és ha sikerrel jár, a szivárvány paradicsom egyetlen tövéről többféle színű gyümölcsöt szüretelhet majd nyáron.

Galéria
Fotó: facebook/ Tomi kaktuszai

Az iskolás fiú magról neveli összes palántáját, majd ezeket kiülteti a fóti fosóhomokba. Bár a település környékén termő paradicsom sokak szerint édesebb, mint az ország más részein termesztett gyümölcs, Tomi dolga cseppet sem egyszerű, a homok ugyanis körültekintő ültetési módot igényel. A fiú tavasszal a radiátor melegénél hajtatott palántáit a kertben mélyített árkokba ülteti, így kezdetben több vizet tud a növények tövéhez juttatni.

Tamás saját nevelésű, különleges fajta palántái tavasszal a lakás melegében fejlődnek – Fotó: facebook/Cactusland – Tomi kaktuszai

Miután megerősödtek, meggyökeresedtek a kiültettet palánták, kitányérozza őket, és a mélyedésekbe tölti, egyesével az öntözővizet. Fontos a kiszórt trágya mennyisége, kis kertészünk nem sajnálja paradicsomaitól a szerves anyagokat, több rétegben szórja a marhatrágyát ültetéskor a gyökerekhez.

A kertben teljesen vegyszermentes módon kertészkedem, a fúrt kút mellett esővízzel öntözöm a növényeket. A kártevők ellen növénytársításokkal védekezem, eddig a fokhagyma és a kapor jött be, mint megoldás, de jövőre a búzát is megpróbálom, azt olvastam valahol, hogy a gabona a poloskákat magához vonzza a palántákról

– meséli megoldásairól az ifjú vállalkozó.

Mivel Tamás Pesten tanul és él, a rendszeres öntözést fóti segítséggel oldja meg, a szüretelés fáradságos munkafolyamatát jórészt maga végzi egy metszőollóval, és sok türelemmel. Szokatlan módon szedi a paradicsomot, a bogyók felett hagy némi szárat, ott elvágja a növényt, így tovább marad friss a szüretelt termés, és tapasztalatai szerint jobban bírja a szállítást.

Fotó: facebook/Cactusland – Tomi kaktuszai

Számomra a kert a nyugalmat jelenti, munka és pihenés egyszerre. Nagy előnye a saját kertnek, hogy a magam ura lehetek, senki nem parancsol, úgy oszthatom be az időmet, ahogy szeretném. Fiatal vagyok, szeretek folyamatosan fejlődni, és ötletekből, tervekből sosincs hiány.

Tomi egy pesti szakgimnáziumba jár, érdekli a térképészet és minden, ami a környezettel kapcsolatos. Osztálytársai közül akadtak, akik fejüket csóválták, amikor kiderült, mire vállalkozott, mások azonnal a paradicsomtermesztés anyagi oldaláról érdeklődtek, tanárai többsége pedig kezdettől fogva biztatta, és ma is büszke Mayer Tamásra.

Szeretek főzni, a konyhában is megnyugszom, és amikor elkészülök egy étellel, jó érzést ad, mert tudom mennyi munkával járt a finomság elkészítése. Csajozni is tök jó a gasztronómia, egy szokatlan recepttel könnyen felkeltheted egy csinosabb lány érdeklődését

– teszi hozzá hamiskás mosollyal a fiú.

Fotó: mediaklikk
Megnyert egy gépet, kitanulta a szakmát és ma már együtt esztergál a fiával
Önszorgalomból tanulta ki a faesztergályosságot, amit a fiának is megtanított.

Kiemelt kép: facebook/Tomi kaktuszai

Olvasói sztorik