Kertünk-Portánk

Ehető játszókertekben ismerkednek a kertészkedéssel az óvodások

Békés megyei kezdeményezés, mely kertészkedésre sarkallja a legifjabb korosztályt

Az Ehető játszókert-Ehető közterület – programmal Hagyáné Takács Ibolya élményszerűen tanítja meg az óvodásokat kiskertjük kialakítására, gondozására.

Az interaktív, élményekkel teli kezdeményezés magálmodójának célja a hagyományos vidéki gazdálkodás, a biokertészkedés és a szelíd növényvédelem elterjesztése a legifjabbak körében. A programban részt vevő csoportok óvodájuk udvarán egészséges zöldségeket és gyümölcsöket, gyógynövényeket termesztenek felnőttek segítségével.

A közös kertészkedés az óvodai foglalkozások része

Gyermekek és felnőttek együtt ültetik el kiskertjükben a magvakat, gondozzák a növényeket, majd szüretelik le munkájuk gyümölcsét, a vegyszermentes termést.

Interaktív foglalkozásaink gyakorlati jellegűek, hiszen nem pedagógus vagyok, hanem mezőgazdasági technikus. A kezdeményezés pedagógiai programjának létrehozásában a részt vevő intézmények nevelői voltak és vannak segítségemre

– hangsúlyozta az ötletgazda.

Ötlet és a kezdetek

Hagyáné Takács Ibolya hivatásszerűen húsz éve foglalkozik növénytermesztéssel. Férjével 2014-ben egy allergia kapcsán kezdtek el gyógynövényeket és fűszernövényeket termeszteni. Munkájuk során ugyanis ezekkel védték meg a többi termesztett növényt a kórokozóktól és kártevőktől. Kiépített piaccal nem rendelkeztek, így sok gyógynövényük megmaradt. Egy angol program adta az ötletet a mezőkovácsházi hölgy számára, aki szerint a természet megteremti annak lehetőségét, hogy a gyerekek a szabadban, szabadon tanuljanak. Ibolya eredetileg az ismert közösségi oldalon ajánlott fel „feleslegessé vált” növényeket, és némi zöldségpalántát kiültetésre. Olyan gyermekintézményre számított, melyekben nyáron is gyerekzsivaj tölti meg az udvart. Egy héttel később a Kétegyházi Önkormányzati Óvoda nevelői jelentkeztek a hírre, s azon a nyáron már közösen kertészkedtek a gyermekekkel. A kétegyházi intézmény azóta már Zöld Óvodává vált, kis nebulói maguk kertészkednek óvónőik irányításával.

Virágmustra

A kezdetektől napjainkig a megyéből hat óvoda csatlakozott – köztük a helyi, mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda is -, illetve több más gyermekintézményben is elindultak az első közös, mesés foglalkozások.

Levendula

Ibolya több csoporttal általános -, és középiskolás diákoknak szervezett táborokban vett részt. Itt a kis kertészek megismerkedhettek a gyógyteák, fűszerek, vegyszermentes zöldségek egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. A kötetlen, közös teázás, salátakészítés és jó hangulatú beszélgetések igazi élményeket adtak a gyermekeknek.

A program működése

A programhoz csatlakozni szándékozó érdeklődőkkel (szülők, pedagógusok, civil szervezetek képviselői) kötetlenebb gyakorlati bemutató foglalkozás vagy interaktív beszélgetés során találkoznak először. Majd következhet a kialakítandó zöldséges, gyógynövényes játszókert, bemutatókert szakmai felmérése. A kertészkedés a közös út „alapköve”, amely után folyamatos a kapcsolattartás, havonta, az első lépések után gyakrabban is lehetséges, a későbbiekben (tapasztalat megszerzése után) negyedévente is sor kerülhet a közös játékos kertészkedésre, és a sok hasznos információt rejtő interaktív foglalkozások megtartására. Kéthetente kérnek fotókat a kialakított kertről. Az egész program alatt folyamatos a szakmai segítség a szervező részéről.

A vetőmagok egy része gazdaboltokból származik, illetve a Tápiószelei Génbank (NÖDIK) tájfajtáiból.   A NÖDIK mellett a szervező kiváló kapcsolatot ápol a Gyulai Tündérkerttel, valamint szervezetek munkatársaival, akik segítenek a programot népszerűsítő előadások, interaktív bemutatkozások megszervezésében.

Ismerkedés a gyógynövényekkel

A Remonda Szabadidős, Lovas és Sportegyesülettel már a felhívás után vettem fel a kapcsolatot, közösen szeretnénk egy bemutatókertet kialakítani

– tájékoztatott terveiről Hagyáné Takács Ibolya, aki reméli, hamarosan még több gyermek, pedagógus és szülő kapcsolódik be az élményekkel teli közös kertészkedésbe.

A hagyományos vidéki életre nevelő kelet-magyarországi kezdeményezés élményszerűségével, gyakorlatiasságával a gyermekek mellett a részt vevő pedagógusok számára is új távlatokat nyithat, például a hatékonyabb környezeti nevelésben.

Fotók: Hagyáné Takács Ibolya, Sokszínű Vidék

Olvasói sztorik