Kertünk-Portánk

Légy okos kiskertész: fenntartható kert lépésről lépésre

Mikor igazán fenntartható a kertünk? Ez az, amit minden kiskertésznek meg kellene kérdeznie magától. Feltettük már magunknak ezt a kérdést?

Ha az az érzésünk, hogy több mérgező anyagot hasznáukl, mint amennyire a növényeknek valójában szükségük van, akkor olvassuk el az alábbi használati útmutatót.

Valósítsuk meg

A természetnek sosem volt szüksége arra, hogy peszticidekből, gyomirtókból, műtrágyából álló kémiai koktélokat igyon ahhoz, hogy életet adjon a teremtményeinek. Szabadítsuk meg hát az összes mérgező „varázsitaltól” és cseréljük le azokat csupa természetes vegyületre! Hívjuk segítségül a jótékony rovarokat, ne nyúljunk rögtön a mérgekhez, amelyek ránk és a természetre is veszélyesek!

Készítsünk komposztot a konyhai maradékból

A komposzt a „kertészkedés aranya” – az organikus hulladékot így nagy kár lenne kukába dobni és elveszíteni. A leginkább növényi kerti és háztartási hulladékot gyűjtsük külön komposztnak. Termékennyé teszi a talajt, táplálja azt, és a növények is meghálálják!  Eltekintve a gyökerek egészséges fejlődésének serkentésétől, a gazdag és jótékony komposzthasználata javítja a talaj összetételét, levegőzését és a vízmegtartó képességét. A komposztálási folyamatot gyorsíthatod giliszták segítségével.

Vásároljunk újrahasznosított anyagokat

Kevesebb energiát igényel a tárgyak újrahasznosítása, mint az újak előállítása, vásárlása. Palánták karózásához válasszunk inkább egy felesleges ágat, seprűnyelet vagy csövet ahelyett, hogy boltban vásárolnánk karókat. A kertben emellett számtalan újrahasznosításra van lehetőség: például kaspó kilyukadt lábasból, pad kidőlt fából.

Termeljük meg saját ételünket

Nincs annál nagyobb élmény, mint megtermelni a saját ételed. Beleharapni a saját paradicsomba, leszedni az első barackot a pici fáról – utánozhatatlan élmény.  Amellett, hogy tetemes összegeket spórolhatunk, így juthatunk a legfrissebb zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Ebéd előtt elég kiszaladni a kertbe egy kis salátáért, paradicsomért, paprikáért és olyan salátát készíthetsz, amiben még a napfény is érződik.

Fotó: pixabay.com

Legyünk részesei egy közösségi kertnek

A városlakók, ha rendelkeznek egy talpalatnyi zöld területtel, az jelentősen befolyásolhatja a pszichikai-fizikai szintjüket. Kipróbálhatjuk az ásás és az érett termés szüretelésének  örömét. A közösségi kerteknek általában van helyük a közös komposzthoz, szóval, ha nincs helyünk otthon egy hordónak a sajáthoz, akkor ott is elhelyezhetjük.Növeljük a kapcsolatunkat a természettel

A fenntartható kert másik alapvetése, hogy olyan növényeket ültetünk, amelyek a helyi flórát szeretik. A helyi klimatikus viszonyokhoz igazodva könnyebb lesz a növényeket nevelni és életben tartani. Természetesen ezeknek kisebb a műtrágya és víz igényük és ezzel egyidőben a betegségekkel szemben is ellenállóbbak.

 Gyűjtsük az esővizet

Az esővíz gyűjtésére érdemes ciszternát építeni.  Az esővíz lágy, klórmentes, így kiválóan alkalmas öntözésre, autómosásra, de wc öblítésre, tusolásra és mosógép használathoz is alkalmazható. A spórolás mellett nem elhanyagolható, hogy a növények jobban szeretik és lágysága miatt jobb a mosóereje is.

Fotó: pixabay.com

Víz: igen, de csak takarékosan

Néhány ügyes és hasznos szokás elsajátításával csökkenthetjük nagymértékben a felhasznált víz mennyiségét, különösen a száraz és tikkasztó nyári napokon. Ha a földet befedjük mulccsal és komposzttal, akkor visszatarthatjuk a vizet és megakadályozhatjuk a párolgást. Ezen kívül az öntözőcső vagy a csöpögtető öntözés, sőt a permetező is csak az 50%-át hasznosítja a víznek. A kora reggeli locsolással elkerülhetjük a víz párolgását és a szelet.

Használjuk a szürke vizet

Ne öntsük ki a vizet, amiben fürdünk, zuhanyzunk. Az a víz, ami kútból jön, vagy a kádból, zuhanyzóból, az nyugodtan használható öntözésre.

Csalogassuk be a pillangókat és méheket

Peszticidektől mentes kertet alkossunk, hogy védelmezd a beporzó barátaink – úgy, mint a pillangók és méhek – egészségét. Ültessünk bőségesen olyan növényeket és virágokat, amiket ezek a rovarok szeretnek. Kiderült, hogy az olyan kert, amiben 10 vagy annál is több fajta színes növény van, az könnyen magához csalogatja a pillangókat, méheket és a madarakat.

Annak tudatában, hogy az emberi élet nagyban függ a méhektől, már érthető, hogy miért olyan fontos elősegíteni pár virággal a boldogulásukat. Ők közreműködnek a kertünk beporzásában, mi segítünk nekik egy oázis kialakításával a lakóhelyük megteremtésében, megóvásában.

Fotó: pixabay.com

Csökkentsd a szeméttermelésed és hasznosítsd újra

Szeméttermelésünket csökkentsük azzal, hogy nem feldolgozott, agyoncsomagolt terméket vásárolunk, komposztot készítünk, szelektálunk és a kidobandó dolgokat megvizsgálod, hogy nem jó-e még valamire. Használjuk újra a komposztot és a faforgácsot a mulcsoláshoz vagy az esővizet a kert öntözéséhez. Ez elvesz egy keveset az idődből és energiádból, de tedd ezt meg a környezetedért.

Újrahasznosítással megóvhatod a természeti erőforrásokat és a nyersanyagokat, míg az „újravásárlás” azt jelenti, hogy olyan termékeket keresünk, ami fenntarthatóak a környezet számára. Vegyünk például napelemes kültéri lámpát az elektromos helyett.Oszd meg a többiekkel a tudásodat

Legyünk aktívak. Ha a közeletekben nincs még közösségi kert, kezdjünk szervezni egyet!  Osszuk meg szabadon a tapasztalatainkat a közösségi kert résztvevőivel, iskolában vagy szomszédokkal – azokkal, akiket érdekelnek az érveink.

Szerző: Zeke Andrea

Kiemelt fotó: pixabay.com

Így lehet önként, kreatívan és egyszerűen vidéken élni
Ezt az írást egy levelezőlistán osztotta meg egy hölgy. Kicsit hosszú olvasmány, de mindenképpen érdemes rászánni az időt és egy finom tea mellett
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik