Kertünk-Portánk
Birds

Így csábítsd madarak és pillangók hadát a kertedbe

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2016. 03. 28. 08:04

Korábban a témában:

Egyetlen dísz vagy egzotikus sarok sem pótolja kertünkben a madarak és pillangók csodáját. Az állatok zajukkal, mozgásukkal és színeikkel csempésznek életet a virágosba. Ráadásul a madarak a rovarirtás miatt igen hatékonyak is. Mi most összeszedtük, hogyan tudsz minél több szárnyast a kertbe csábítani.

Teremtsük meg a komfortot számukra a túléléshez: legyen élelem, víz és egy biztonságos hely a családalapításhoz.

Legyen kicsi vagy hatalmas kerted, a madaraknak megfelelő körülmények szükségesek az életben maradáshoz. Ültessünk olyan virágokat, ami nektár vagy magok formájában táplálékul szolgálhat, neveljük fákat, melyeken gyümölcs vagy dió terem és örökzöldeket, amelyek bogyóik és terjedelmes méretük által a madarak egyik kedvenc pihenőhelye.

Ruby-throated Hummingbird
Fotó: Thinkstock

Ültessünk még több virágot, ami egész évben biztosítja a megfelelő mennyiségű táplálékot számukra.

A pillangók olyan virágokat részesítenek előnyben, amik nektárban gazdagok, így a krizantém, a harangláb, a szarkaláb és a verbéna is a kedvenceik közé tartozik. Cserjefélékben is gondolkozhatunk: a levendula, a fukszia, a madárbirs,  és a rozmaring is kiváló az apró repülő állatok számára. A madarak inkább a magokat csipkedik ki a virágokból, így az ő etetésükhöz a körömvirág és a napraforgó ültetése célszerű. Figyeljünk rá továbbá, hogy évelő növényekből se szenvedjen hiányt a kertünk. Jó választásnak bizonyulhat az őszirózsa, a selyemkóró és az örménygyökér is.

Készítsünk sziklakertet egy napos részen

A madarak megfürödhetnek majd a földben, a pillangók pedig a sziklákon melegszenek majd fel a napos órákban.

Tartsuk szem előtt, hogy repülnek

Minden precízen tervezzünk el előre. Az állatok sokkal kevésbé járnak majd oda enni, inni, pihenni, ahol gyakran elsétálunk vagy nehezen megközelíthető a számukra.

Vintage butterfly in sunshine and cherry tree flowers.
Fotó: Thinkstock

Fontos, milyen az etető

Érdemes minél nagyobb tálcán kínálni a magokat a madarak számára, hogy egyszerre többen is elférjenek rajta. 30-90 centiméteres magasságban is érdemes elhelyezni egyet, hogy a többnyire földről táplálkozó madarak, így a verebek is meglátogassanak bennünket.

Ügyeljünk a vízforrásokra

Tegyük a madáritatót pillangóbaráttá úgy, hogy néhány sziklát helyezünk a vízbe. Így a pillangók is odaszállnak majd megpihenni, és nem maradnak szárazon. Szökőkutaknál és tavaknál is illik megfontolni ezt a lépést.

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.