Kertünk-Portánk

Így csábítsuk madarak és pillangók hadát a kertünkbe

Egyetlen dísz vagy egzotikus sarok sem pótolja kertünkben a madarak és pillangók csodáját. Az állatok zajukkal, mozgásukkal és színeikkel csempésznek életet a virágosba, ráadásul a madarak a rovarirtás miatt is igen hatékonyak. Gyűjtöttünk néhány ötletet, ami segítségünkre lehet az élmények megvalósulásához.

Teremtsük meg madarainknak a komfortot

Legyen kicsi vagy nagy kertünk, a madaraknak megfelelő körülmények szükségesek ahhoz, hogy szívesen tartózkodjanak egy-egy helyen. Ültessünk olyan virágokat, ami nektár vagy magok formájában táplálékul szolgálhat, neveljük fákat, melyeken gyümölcs vagy dió terem és örökzöldeket, amelyek bogyóik és terjedelmes méretük által a madarak egyik kedvenc pihenőhelye.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Ültessünk több virágot!

A pillangók olyan virágokat részesítenek előnyben, amik nektárban gazdagok, így a krizantém, a harangláb, a szarkaláb és a verbéna is a kedvenceik közé tartozik. Más virágokban is gondolkozhatunk: a levendula, a fukszia, a madárbirs,  és a rozmaring is kiváló az apró repülő rovarok számára.

A madarak inkább a magokat csipkedik ki a virágokból, így az ő etetésükhöz a körömvirág és a napraforgó ültetése célszerű.

Készítsünk sziklakertet egy napos részen

A madarak megfürödhetnek majd a homokos talajban, a pillangók pedig a nagyobb köveken melegszenek majd fel a napos órákban.

Tartsuk szem előtt, hogy a zavartalan környezetet szeretik

Minden precízen tervezzünk el előre. Az állatok sokkal kevésbé járnak majd oda enni, inni, pihenni, ahol gyakran elsétálunk vagy nehezen megközelíthető a számukra.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Fontos, milyen az etető

Érdemes minél nagyobb tálcán kínálni a magokat a madarak számára, hogy egyszerre többen is elférjenek rajta. 30-90 centiméteres magasságban is érdemes elhelyezni egyet, hogy a többnyire földről táplálkozó madarak, így a verebek is meglátogassanak bennünket. Az etető leginkább a téli időszakban jelentős, hiszen tavasztól őszig kellő élelmet találnak.

Ügyeljünk a vízforrásokra

Tegyük a madáritatót pillangóbaráttá úgy, hogy néhány követ helyezünk a vízbe. Így a pillangók is odaszállnak majd megpihenni. Szökőkutaknál és tavaknál is illik megfontolni ezt a lépést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik