Kertünk-Portánk

Zseniális ötlet: konyhakert és virágözön burjánzik a ház tetőteraszán

Energiafogyasztás és építészeti felfogás szerint rengeteg, viszonylag új fogalom létezik, gondoljunk csak a zöldházra, ökoházra, passzívházra vagy az önfenntartó otthon. Az utóbbi években egyre többen érdeklődnek a különböző irányzatok iránt, keresve a legélhetőbb és leggazdaságosabb lehetőséget.

Ezeknek az otthonoknak elsődleges célja, hogy minél kevésbé támaszkodjanak a közművekre és a felhasznált anyagok tekintetében a környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak. Céljuk a fenntartható építészet alkalmazása, a természetes energiaforrásokra hagyatkozás. Az Earthship technológiával épült házak például egyrészt a helyi vizet gyűjti össze és használja, csöveken át bejuttatva azt a házba, másrészt ezek az otthonok úgy jutnak áramhoz, hogy az energiát a szélből és a napból nyerik. A zöldházak környezetében természetesen számos zöldséget, gyümölcsöt lehet termelni, időjárástól függetlenül, egész évben.

A pekingi székhelyű Penda például elképesztően látványos kompakt házat tervezett. A látványos tetőterasz nem csak formalitás, hiszen ideális lehetőséget nyújt dísz- és konyhakerti növények termesztésére is.

A németországi Kassel közelében lévő házat egy fiatal pár lakja, akik kezei között valóban életre kelt a ház. Páratlan hozzáértéssel alakították ki és ültették be a ház tetőteraszait, és nem kis odafigyeléssel gondozzák mesekertjüket.

Amikor az építészek egy épületet terveznek, akkor egy olyan területet tulajdonítanak el, ami a természethez tartozott. Mi megpróbáljuk ezt a helyet visszaadni a tetőre telepített növényekkel.

-nyilatkozta a cég szóvivője.

A tető egyedülálló formáját a yin és yang koncepciója inspirálta, amiben a látszólagos kettősségeket, a lágy hullámokat ténylegesen összekapcsolja a szögletes alakzatokkal, ezáltal megteremtve a harmóniát és az egységet. A terasz lehetővé teszi a napfény, a víz és a föld kölcsönös egymásra hatását, ezáltal pedig a hatékony növénytermesztést.  A kert gyümölcsnek, zöldségnek és gyógynövényeknek biztosít teret, melyek vízigényét a tetőkertről lefolyó csapadék biztosítja.

A ház földszintjén egy fedett parkoló, egy konyhához és étkező, hálószoba és egy iroda található.


Az emeleten egy újabb munkaterület és egy társalgó kapott helyet. Innen vezet egy lépcső – integrálva ülőhelyekkel és tárolóval – a tetőkerthez.

Fotó: home-of-penda

Nem ez az egyetlen terv, amit Penda magáénak mondhat.  A “Mini élet” projektjüknek legalább olyan sikere volt, mint a moduláris sátor szállodának, melyet a helyi forrásból származó bambuszból készítettek.

Forrás: deezen

Címlapfotó: home-of-penda

Panelből indultak és megépítették életük álmát, az elbűvölő dombházat
Márti és Péter története bizonyítja, ha nagyon szeretnénk, akkor valóra válhatnak álmaink.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik