Kertünk-Portánk

Egyedi formákkal kápráztatják el a világot az új 3D nyomtatott házak

Tetszik vagy sem, a forradalmi újítások korát éljük. Mondhatjuk úgy is, hogy a jövő elkezdődött.

Eindhoven a világ első, 3D betonnyomtatású kereskedelmi lakásépítésének megvalósítója lesz. A projektet egy szakemberekből álló, innovatív csapat alkotta meg, melyben kiemelkedő szerepe van az Eindhoven-i Műszaki Egyetem munkatársainak is. A Milestone projekt házai egészen extrémek, de ha nem is azok, semmiképp sem nevezhetők hagyományos házaknak. Gömbölyített formaviláguk első ránézésre inkább hasonlít kőre, mint lakóépületre, de építészetileg és belső elrendezésében is megfelelnek a mai kor követelményeinek- írja az archdaily.

A futurisztikus tervezésnek köszönhetően sikerült időtállót alkotni. 

A 3D nyomtatási technika nagy lehetőségek tárházát biztosítja a jövőben. Lehetőség van a szabad formák megvalósításának, szemben az eddigi hagyományos beton merev formáival. Jelen projektben ezt szabadságot használják itt, hogy olyan designt készítsenek, amellyel a házak természetesen illeszkedhetnek be az erdős környezetükbe, mint például a sziklák.

Fotó: Universty of Eindhoven

Az első ház egyszintes, fából készült tetővel,  háromszobás, 95 négyzetméter alapterületű, amelyet majd négy többemeletes egység követ. A fokozatos építkezés lehetővé teszi a munkafolyamat közbeni kutatást és innovációt, ami segítséget nyújt majd  a későbbi házak építésénél. A házakat egy ingatlantársaság, a Vesteda vásárolja meg, akik majd valószínűleg bérbeadják, esetleg eladják a már kész épületeket.

Fotó: university-of-eindhoven

A technológiának több előnye is van

Egyrészt kevesebb széndioxid kibocsátással jár, másrészt sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít. Fenntartható és energiatakarékos, kényelmes és egyedülállóan egyedi forma.

A 3D betonnyomással nagyon finom betonszerkezetek valósíthatók meg. A beton hagyományos öntésével a zsaluzat meghatározza a beton alakját, a betonnyomtatással viszont az építőmunka hamarosan olyan finom műveletekre is képes, mint a kerek-, üreges- vagy domború formák kivitelezése. Ez lehetővé teszi, hogy teljesen új és egyedi design valósuljon meg egy-egy építkezésnél.

A projekt elsődleges célja, hogy öt nagyszerű ház épüljön, amelyben kényelmes modern életet élhetnek a benne élők. Mindemellett további törekvés a 3D betonnyomtatás tudományos és technológiai fejlesztése, és széles körben való megismertetése, előnyeinek bemutatása és elfogadottságának növelése.

Az első lakóegység várhatóan 2019 közepére épül fel.

Címlapfotó:  University of Eindhoven

24 óra alatt kinyomtatták a jövő lakóházát, és alig kerül valamibe
Két amerikai startup összeállt, hogy segíthessen a nem megfelelő körülmények között élőknek.
Olvasói sztorik