Kertünk-Portánk

24 óra alatt kinyomtatták a jövő lakóházát, és alig kerül valamibe

Napjainkban óvatos becslések szerint megközelítőleg 1.2 milliárd ember él megfelelő lakhatás nélkül. Egy amerikai startup most alacsony költségvetésű, 3D-s nyomtatási technológiával előállított házakkal próbálná meg elejét venni a problémának.

Az ICON nevezetű vállalat a New Story nonprofit céggel összeállva kifejlesztett egy módszert, aminek segítségével 24 óra alatt képesek felhúzni egy egyszintes, 60 négyzetméteres ingatlant.

Az első modell – amit Austinban mutattak be március elején – hatalmas előrelépést jelenthet a hajléktalanul élő emberek számára.

Jason Ballard, az ICON egyik alapítója a The Verge című lapnak arról beszélt, irodaként veszi majd igénybe az ingatlant, hogy tesztelhesse azt a gyakorlatban is.

A 3D-s nyomtatási technológiával létrehozott ingatlan bekerülési költsége jelenleg 10 ezer dollár, átszámítva 2.5 millió forint, de becsléseik szerint a jövőben szeretnék 4 ezer dollárból, úgy 1 millió forintból is kihozható lesz

A házban nappali, hálószoba és fürdőszoba is megtalálható.

Van néhány másik cég, amely korábban próbálkozott már lakóházak és épületek nyomtatásával. De vagy raktárban állítják elő azokat, vagy úgy néznek ki, mint a kunyhók. Hogy a vállalkozásunk sikeres legyen, a legjobb házakat kell megépítenünk

– fogalmazott Ballard.

Hozzátette, mivel csak cementet használnak a munkafolyamatok során, a potenciális lakóknak nem kell a szerkezet stabilsága miatt aggódniuk.

Ha műanyagot nyomtatnánk, valószínűleg sok panasz érkezne be hozzánk.

A cég ígérete szerint amint véglegesítik a formatervezést és az anyagvizsgálatot, azonnal elkezdik építeni az ingatlanokat El Salvadorban. A 3D-s nyomtatásnak köszönhetően minimálisra csökkenthető a hulladék mennyisége és a munkaerőköltség is alacsonyan tartható.

3 millió forintból egyetlen nap alatt megépült a jövő háza
Már nyomtatják a jövő házait! 38 négyzetméter ennyibe kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik