Kertünk-Portánk

3 millió forintból egyetlen nap alatt megépült a jövő háza

Már nyomtatják a jövő házait! 38 négyzetméter ennyibe kerül.

Amíg hazánkban kenderház és szalmaház építésében is gondolkodunk, addig Oroszországban házat “nyomtattak”.

Mindössze egyetlen napra volt szüksége az Apis Cornak, hogy Oroszországban felépítse egy 38 négyzetméteres ház falait additív, 3D nyomtatási technológiával. Az igazi újdonság a sebesség, illetve az, hogy helyben készült a ház, nem egy gyárban nyomtatták a részeit. És mindezt csupán 3 millióból – adta hírül a napokban az itcafe.hu.

Első olvasatra talán sokakban felmerülhet a kétely, de a lenti videó jól mutatja, hogyan készült el a ház előszobával, nappalival, konyhával és fürdőszobával.  Az Apis Cor nyomtatója akár 132 négyzetméteres házak elkészítésére is alkalmas, áthelyezés nélkül 3,3 méter magas épületeket tud gyártani.

Fotó: apis-cor.com

Extrém hidegben is jól haladtak a munkálatok

Az tél egyik leghidegebb, decemberi napját választották az építésre, így bebizonyosodott az is, hogy extrém körülmények között is működik a megoldás. Az utómunkálatokhoz szükség volt szigetelésre is, ezt laza szerkezetű, száraz szigetelőanyaggal, illetve purhabbal oldották meg.  A nyomtatási minőség lehetővé tette, hogy csiszolás és egyéb előkezelés nélkül, azonnal festhessék a falakat. Miután bekerültek az ablakok, a világítás és a többi gépészeti és berendezési tárgy, kulcsrakész lett a ház. A tetőt külön szigetelték egy vízzáró réteggel, és mint nyilatkozták a lapostetős kivitel ellenére jól bírja a hó súlyát.

Az épület 175 évig is bírhatja

A demóban az ívek dominálnak, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy honnan lesz megfelelő bútorzat a lakóknak? Minden bizonnyal nyomtatnak maguknak.

Fotó: apis-cor.com

Csupán 3 millió forintba került

Az Apis Cor adatai szerint hozzávetőleg 275 dolláros négyzetméter ár jön ki, amiben már a falakon és a tetőn kívül a külső-belső befejezés, a szigetelés, az ablakok, a padló, illetve a vezetékelés is benne van. Tehát a ház megközelítőleg három millió forintért épült fel. A költségek tovább csökkenthetők, ha nincs szükség ilyen extravagáns megjelenésre, a klasszikus négyzetes forma a cég becslése szerint 223 dollár körüli négyzetméterárral valósítható meg.

Címlapfotó/ apis-cor.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik