Életmód

Valóban drónok lesznek a jövő mezőgazdászai?

A drónok egészen új távlatokat nyitnak a mezőgazdaság területén. Mutatjuk a lehetséges változásokat.

A pilóta nélküli repülőgép, más néven személyzet nélküli légi jármű, azaz drón. Az olcsó játékhelikoptertől a drágább quadrocoptereken át a több millió dollár értékű, programozható eszközökig bármit tekinthetünk drónnak. A kezdetekben elsősorban katonai feladatokra alkalmazott repülőeszközt ma már az élet egyre több területén alkalmazzák, tegyük hozzá, hogy használatát a legtöbb országban törvények szabályozzák.

 Magyarországon egyelőre a drónokra is légtérhasználati szabályok vonatkoznak. A drónröptetést a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának címzett levélben kell kérelmezni, a tervezett légtérhasználat előtt 30 nappal. Tavaly megkezdődött az úgynevezett „Európa legmodernebb dróntörvényének” előkészítése, azóta nincs róla érdemleges hír.

Mint említettük az élet sok területén hasznát vehetjük ezeknek a gépeknek, legjelentősebb ezek közül a mezőgazdaság. A legfontosabbakat az agroinform oldalán találtuk.

1. Egy mezőgazdasági drón által gyűjtött információk megmutatják, hogy melyik területeken egészségesebbek, illetve merre gyengébbek a növények. A gazdálkodó az így összegyűjtött adatok alapján eszközölhet módosításokat.

Fotó:pixabay.com

2. Hogyha felszerelünk egy drónt termál kamerával, az nem csak az öntözőrendszer hibáit fedezheti fel, de megállapíthatja azt is, mely növények kapnak túl kevés, vagy túl sok vizet.

3. Egy drónnal akár néhány négyzetcentiméteres területre is közelíthetünk, így akár egyenként is megszámolhatunk minden növényt, de ami fontosabb, hogy lényeges információkat kaphatunk a várható terményről.

4. A drónok képesek lehetnek arra, hogy programozott időközönként felmérjék a földeket, képsorozatot készítsenek. Ezen fotókból megállapítható, hogy hogyan változik a termés állapota, így ha szükséges azonnali reagálással előzhetők meg az esetleges problémák.

5. A fejlesztés következő állomása az lehet, hogy a drón közvetlenül a növényvédelemért felelős robotot instruálja, amely nem csak kémiai, de mechanikai növényvédelmi beavatkozásokat is el tud végezni, például gyomlál.

6. A drónok szakmai szövetségének számításai szerint a nem túl távoli jövőben már a mezőgazdászok fogják birtokolni a kereskedelmi drón piac 80 százalékát.

Rohamtempóban változik a világ, ilyen lesz az életünk 20 év múlva
Ajánlott olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója szerint milyen drámai változások elé nézünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik