Kertünk-Portánk

Ilyenek a meghökkentő külsejű, de gyönyörű dísznövények

A földi élet sokszínűségéről mesélnek.

Virágboltokban, vagy növénykertekben gyakran botlunk “különleges fazonokba”, akik első ránézésre inkább fantasztikus filmek szereplőinek tűnnek, mint földlakóknak. Ezek a meghökkentő külsejű növények azonban, szokatlan megjelenésük ellenére, mégiscsak a földi élet sokszínűségéről mesélnek.

Lenyűgöző a természet harmonikus szimmetriája
Barangolás az élővilág és az élettelen természet szabályos formái között.
Oxalis palmifrons – Fotó: facebook/Succulent lithops

A trópusok és szubtrópusok növényvilága a fajok leggazdagabb tárháza, egzotikus szépségű, lenyűgöző formavilágú botanikai csodák élnek a forró égöv alatt. A szegedi Egyetemi Füvészkert igazgatónője, Németh Anikó szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a csigaházak csavarodása, és egy páfrány levelének alakzata szinte ugyanolyan elrendeződést, arányrendszert mutat.

Aloe rozetta – Fotó: Németh Anikó

Számos élőlény testarányában (emberek, rovarok) felismerhetőek az aranymetszés, illetve a Fibonacci-sorozat elemei. Fibonacci-spirálba rendeződnek például a fenyőtoboz és az ananász pikkelyei, a napraforgó magjai, a málna szemei, a karfiol rózsái, egyes kaktuszok tüskéi, és a puhatestűek-háza is

-mondta Németh Anikó a Sokszínű Vidéknek.

A virágszirmok száma gyakran Fibonacci-szám: például a liliomnak, a nősziromnak három; a haranglábnak, a boglárkának, és a vadrózsának öt, a szarkalábnak, és a pillangóvirágnak nyolc, a körömvirágnak 13, az őszirózsának, és a cikóriának 21, egyes százszorszépeknek 34, más százszorszép-fajoknak pedig 55 vagy 89 szirma van. A virágszirmokhoz hasonlóan számszerűsíthetőek a pozsgások és a kaktuszok levelei, tüskéi is.

Manihot grahamii – Fotó: facebook

Akár gyerekkorunk ollóval kialakított, széthajtható papírlegyezői is eszünkbe juthatnak egy szép Manihot grahamii leveleiről.

Albuca spiralis – Fotó: facebook/Succulent lithops

A spirál levelű Albuca (Albuca spiralis) egy holland nemesítésű dísznövény, melynek csigásan feltekeredett levelei igazán különleges hatásúak. A zöld “anyósnyelvek” egyetlen hagymából, csokorszerűen fejlődnek.

Crassula umbella – Fotó: Succulent lithops

A Crassula umbella egy aprócska pozsgás, mely több más pozsgáshoz hasonlóan szárazságtűrő, kevesebb vízzel is beéri. A néhány centiméteres növény megvastagodott leveleiben hónapokig képes eltárolni a számára szükséges vízmennyiséget.

Trachyandra – Fotó: facebook

Trachyandra egyesek szerint ondolált hajú asszonyság, más vélemények szerint tengeri kígyók tusájának botanikai megtestesülése. Ennek a Kelet- és Dél-Afrikában őshonos fűfafélének magyar elnevezése jóval visszafogottabb, tavaszi spirálfűnek keresztelték el a magyar tudósok.

Crassula capitella subsp. – Fotó: facebook/Succulent Lithops

Mindenkinek ízlésre, fantáziájára bízzuk, hogy Crassula capitella subsp. a cápafogak, vagy inkább a japán pagodák formáját idézi-e, ám kétségkívül igen látványos ez a két arasznyi zárvatermő. Nyáron virágzó, apró csillagaival a sziklakert megkapó dísze lehet a tenyérnyi kőtörőfűféle.

Echeveria Agavoides sp – Fotó: facebook/Succulent Lithops

Echeveria Agavoides névre hallgat ez a mexikói kövirózsa faj, melynek latin neve , az “agavoides” arra utal, hogy megvastagodott levelei az agavé kaktuszok formáit idézik. Mások szerint inkább egy kicsiny, de annál veszélyesebb, földönkívüli ragadozó nyitott szájára bukkantunk.

21 nyerő ötlet pozsgás növényekre, amiből nehéz lesz választani
Meglátni és megszeretni egy pillanat műve.
Haworthia Cooperi – Fotó: facebook/Succulent Lithops

A Dél-Afrikából származó Haworthia cooperi áttetsző, mással össze nem téveszthető fajta, melynek folyadékkal telt leveleit első ránézésre inkább üveggolyóknak, vagy könnycseppeknek nézhetjük.

Crassula buddhas temple – Fotó: facebook/Succulent Lithops

Igaz, hogy a Crassula buddhas temple egymásra rétegződő, vékony levelei miatt hivatalosan a “Buddha temploma” nevet kapta, vannak akik mégis másra asszociálnak a határozottan ég felé törekvő, karakteres növény láttán.

Fotó: facebook

A különleges Octopus agave latin neve (Octopus) magyarul polipot jelent. Könnyen lehet, hogy Hollywood fantasztikus filmjeinek látványtervezőit éppen ez az agavé ihlette az óriás marslakók figuráinak megformálása közben.

A prózai tények ismerete ellenére egy virágboltba betévedve továbbra sem árt óvatosnak lennünk, hiszen ki tudja, melyik növényből ugranak elő hirtelen mégiscsak a kis, zöld emberkék.

Kiemelt kép: facebook

8 zöldség, amikről lehet, hogy soha nem hallottál
A világ tele van ehető, ízletes és egészséges gyökerekkel, szárakkal és levelekkel. Ezekből mutatunk néhányat, melyek különleges ízvilágot adnak főztjeinknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik