Kertünk-Portánk

Ilyenek a meghökkentő külsejű, de gyönyörű dísznövények

A földi élet sokszínűségéről mesélnek.
Korábban a témában:

Virágboltokban, vagy növénykertekben gyakran botlunk “különleges fazonokba”, akik első ránézésre inkább fantasztikus filmek szereplőinek tűnnek, mint földlakóknak. Ezek a meghökkentő külsejű növények azonban, szokatlan megjelenésük ellenére, mégiscsak a földi élet sokszínűségéről mesélnek.

Lenyűgöző a természet harmonikus szimmetriája
Barangolás az élővilág és az élettelen természet szabályos formái között.
Oxalis palmifrons – Fotó: facebook/Succulent lithops

A trópusok és szubtrópusok növényvilága a fajok leggazdagabb tárháza, egzotikus szépségű, lenyűgöző formavilágú botanikai csodák élnek a forró égöv alatt. A szegedi Egyetemi Füvészkert igazgatónője, Németh Anikó szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a csigaházak csavarodása, és egy páfrány levelének alakzata szinte ugyanolyan elrendeződést, arányrendszert mutat.

Aloe rozetta – Fotó: Németh Anikó

Számos élőlény testarányában (emberek, rovarok) felismerhetőek az aranymetszés, illetve a Fibonacci-sorozat elemei. Fibonacci-spirálba rendeződnek például a fenyőtoboz és az ananász pikkelyei, a napraforgó magjai, a málna szemei, a karfiol rózsái, egyes kaktuszok tüskéi, és a puhatestűek-háza is

-mondta Németh Anikó a Sokszínű Vidéknek.

A virágszirmok száma gyakran Fibonacci-szám: például a liliomnak, a nősziromnak három; a haranglábnak, a boglárkának, és a vadrózsának öt, a szarkalábnak, és a pillangóvirágnak nyolc, a körömvirágnak 13, az őszirózsának, és a cikóriának 21, egyes százszorszépeknek 34, más százszorszép-fajoknak pedig 55 vagy 89 szirma van. A virágszirmokhoz hasonlóan számszerűsíthetőek a pozsgások és a kaktuszok levelei, tüskéi is.

Manihot grahamii – Fotó: facebook

Akár gyerekkorunk ollóval kialakított, széthajtható papírlegyezői is eszünkbe juthatnak egy szép Manihot grahamii leveleiről.

Albuca spiralis – Fotó: facebook/Succulent lithops

A spirál levelű Albuca (Albuca spiralis) egy holland nemesítésű dísznövény, melynek csigásan feltekeredett levelei igazán különleges hatásúak. A zöld “anyósnyelvek” egyetlen hagymából, csokorszerűen fejlődnek.

Crassula umbella – Fotó: Succulent lithops

A Crassula umbella egy aprócska pozsgás, mely több más pozsgáshoz hasonlóan szárazságtűrő, kevesebb vízzel is beéri. A néhány centiméteres növény megvastagodott leveleiben hónapokig képes eltárolni a számára szükséges vízmennyiséget.

Trachyandra – Fotó: facebook

Trachyandra egyesek szerint ondolált hajú asszonyság, más vélemények szerint tengeri kígyók tusájának botanikai megtestesülése. Ennek a Kelet- és Dél-Afrikában őshonos fűfafélének magyar elnevezése jóval visszafogottabb, tavaszi spirálfűnek keresztelték el a magyar tudósok.

Crassula capitella subsp. –  Fotó: facebook/Succulent Lithops

Mindenkinek ízlésre, fantáziájára bízzuk, hogy Crassula capitella subsp. a cápafogak, vagy inkább a japán pagodák formáját idézi-e, ám kétségkívül igen látványos ez a két arasznyi zárvatermő. Nyáron virágzó, apró csillagaival a sziklakert megkapó dísze lehet a tenyérnyi kőtörőfűféle.

Echeveria Agavoides sp – Fotó: facebook/Succulent Lithops

Echeveria Agavoides névre hallgat ez a mexikói kövirózsa faj, melynek latin neve , az “agavoides” arra utal, hogy megvastagodott levelei az agavé kaktuszok formáit idézik. Mások szerint inkább egy kicsiny, de annál veszélyesebb, földönkívüli ragadozó nyitott szájára bukkantunk.

Haworthia Cooperi – Fotó: facebook/Succulent Lithops

A Dél-Afrikából származó Haworthia cooperi áttetsző, mással össze nem téveszthető fajta, melynek folyadékkal telt leveleit első ránézésre inkább üveggolyóknak, vagy könnycseppeknek nézhetjük.

Crassula buddhas temple – Fotó: facebook/Succulent Lithops

Igaz, hogy a Crassula buddhas temple egymásra rétegződő, vékony levelei miatt hivatalosan a “Buddha temploma” nevet kapta, vannak akik mégis másra asszociálnak a határozottan ég felé törekvő, karakteres növény láttán.

Fotó: facebook

A különleges Octopus agave latin neve (Octopus) magyarul polipot jelent. Könnyen lehet, hogy Hollywood fantasztikus filmjeinek látványtervezőit éppen ez az agavé ihlette az óriás marslakók figuráinak megformálása közben.

A prózai tények ismerete ellenére egy virágboltba betévedve továbbra sem árt óvatosnak lennünk, hiszen ki tudja, melyik növényből ugranak elő hirtelen mégiscsak a kis, zöld emberkék.

Kiemelt kép: facebook

8 zöldség, amikről lehet, hogy soha nem hallottál
A világ tele van ehető, ízletes és egészséges gyökerekkel, szárakkal és levelekkel. Ezekből mutatunk néhányat, melyek különleges ízvilágot adnak főztjeinknek.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.