Virágzó vidékünk

Ezer színben pompázik a Szarvasi Arborétum

Ezer színben pompázik a Szarvasi Arborétum

Az arborétumban közel 1600 fa-és cserje és 100 körüli a madárfajok száma.

A hosszúra nyúlt szép ősz  egyedi színekben mutatja magát Szarvason is. Az arborétum ebben az évszakban a zöldtől a pirosig minden színt bemutat.

A Szarvasi Arborétum a Körösök völgyében fekszik, részben Szarvas város, részben Békésszentandrás község közigazgatási határában.  A kert akadálymentesen megközelíthető és járható, de az épületek nem akadálymentesek. Idegenvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges.

Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János

Az arborétum egyik különlegessége, hogy a látogató szinte sehol nem találkozik olyan táblákkal melyekre ez van (lenne) írva: „Az utakról letérni tilos”! Ugyan van sétaút, de bárki nyugodtan letérhet az utakról és szabadon bolyonghat a fák és bokrok között, sőt, ha hozott magával elemózsiát, igazi élmény a színpompás kínai mamutfenyő tövében piknikezni. Ősszel csodás színekben pompázik még a mocsári ciprus és a perzsafa szinte égető piros színével.

Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János

Akinek  van annyi ideje, hogy még egy sétahajózás is belefér, az a Holt-Körösökön hajókázhat is, csodás látvány a Körösök partján lévő üdülőházak sora. A sétahajó a kikötőből indul, a Víztorony tövében.

Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János

Pepikert története

Bolza József (Pepi gróf) az 1800-as évek elején, a Schönbrunni Kastélykert mintájára kezdte el 5 hektáron telepíteni a Szarvasi Arborétumot. Fia, Bolza Péter (1824-1881) és főképpen unokája, Bolza PáI folytatta a kert gyarapítását különleges fákkal. 1943-ban védetté nyilvánították, 1946-ban Bolza Pál az államra hagyta.

Az arborétum ma öt fás gyűjteményt gondoz 82 hektáros területen. Ezek közül 3 látogatható:

  • a legidősebb, a Bolza Pál alapította Pepi-kert,
  •  az 1951-ben idecsatolt úgynevezett Mitrowssky-kert,
  •  és a víztoronyhoz  vezető betonúttól délre fekvő, ún. Konyhakert.

A Pepikerthez északon csatlakozik a terület másik felét kitevő, jelenleg nem látogatható többi gyűjtemény (a parkerdő, a törzsültetvény), valamint a faiskola. ( Forrás: Pepikert )

Fotó: Egresi János
Fotó: Pepikert

Közel 1600 fa- és cserje található és közel 100 a madárfajok száma

Ebből 1200 a lomblevelűek száma, 300 a fenyőféléké, zömmel örökzöldek, mindössze 7 a tűhullató fajok száma.

Az arborétum alapvető értékei, a fák és a cserjék mellett lágyszárú növények  is színesítik a palettát. Az elmúlt években közel 25 fajt regisztráltak többségük a kert nagy esztétikai értéket képviselő gyepfelületein él. További 52 telepített faj is gyarapítja a növényzet változatosságát, de gazdag és érdekes a gombavilág is. Öt év (1979-1983) részletes vizsgálatai során 211-féle kalapos gombát találtak.

A madarak közül sokuk rendszeresen itt tartózkodik és fészkel, mások csak átvonulnak vagy időszakosan jelennek meg.

Fotó: Pepikert
Fotó: Egresi János

Az arborétum Dél-Nyugati sarkában alakították ki 2013 tavaszán a Mini Magyarország „turisztikai attrakció”-t.  A makettparkot 2015-ben Erdély (Románia) nevezetességeivel, majd 2016-tól Felvidékkel (Szlovákia) és 2017-től Kárpátaljával (Ukrajna) bővítették.

A képeken túl videón is láthatjuk gyönyörű arborétumot, amely nagyszerű élményt nyújt. Természetesen egy valós séta az arborétum területén semmi mással nem összehasonlítható.

VIDEÓ

Szöveg és fotók: Egresi János

A csodás Mini Magyarországot és a Körös-mentét mindenkinek látni kell
Ha még nem láttátok Szarvason a Mini Magyarország makettparkot és a Körös-mentét, akkor ideje tervbe venni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik