Virágzó vidékünk

Észak-Erdély és Kárpátalja is beköltözött Mini Magyarországra

Mostantól gombnyomásra indítható több szerelvény, például a történelmi jelentőségű gulágvonat is.

Észak-Erdély és Kárpátalja emblematikus épületeinek, templomainak kicsinyített másával, köztük a munkácsi várral, a Vereckei-hágó Emlékművel vagy a szatmárnémeti zsinagógával bővült a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark – írta az MTI.

Fotó: Huszt vára – MTI /Rosta Tibor

Az 500 négyzetméteren elterülő legújabb látványosságok 2017. március 10-től tekinthetők meg, így például Huszt vára, az aknaszlatinai sóbányák, az UNESCO világörökségét képező Kárpátok fatemplomai közül a körösmezői fatemplom vagy a nagyváradi Fekete Sas palota eredetivel minden apró részletében megegyező, kicsinyített mása.

Az összesen tizenhat új makett között két magyarországi épület is szerepel: a máriapócsi kegytemplom és a túristvándi vízimalom. Emellett újabb méterekkel bővült a vasútmakett-hálózat is, ahol mostantól a több mint 100 méter hosszú sínpáron gombnyomásra indítható több szerelvény, például a történelmi jelentőségű gulágvonat is.

Fotó: Dióshalmi fatemplom – MTI – Rosta Tibor

A Magyarország történelmét, hagyományait és építészeti nevezetességeit bemutató, több mint két hektáros makettpark 2013 áprilisában nyílt meg a Szarvasi Arborétum területén. A turisztikai attrakció a főváros és a megyék, valamint a határon túli területek leghíresebb épületegyütteseinek kicsinyített másait foglalja magába. Mostanáig 54 épület és híd, 13 állomás épület, 7 hajó és 8 mozdony makettje található meg a parkban, 21 makett interaktív.

Fotó: Munkácsi vár – MTI/Rosta Tibor

A debreceni református nagytemplomból zsoltár hallatszik, a jáki templomból gregorián dallamok szólnak, a szegedi dómnál felcsendül a híres harangjáték, a pécsi dzsáminál a müezzin imára hívó hangja hallható.

Fotó: Beregszászi főiskola – MTI/Rosta Tibor

A Mini Magyarország projekt magánvállalkozásban valósult meg, a brüsszeli Mini Europe és a klagenfurti Minimundus makettparkok világa alapján álmodták meg és hozták létre. A makettparkba tavaly 92 ezren látogattak el.

Fotó: Szatmárnémeti zsinagóga – MTI/Rosta Tibor

Címfotó: a nagyváradi Fekete Sas Palota – MTI/Rosta Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik