Otthon készült

Dísznek készült, de működik is a mini vízimalom

Meglepően kis vízmennyiség is képes mozgásban tartani a kereket.

Működő mini vízimalmot épített Teleki Tibor Szászváron. Az építmény kertet, közösségi teret egyaránt díszíthet – írta az Ötlet Mozaik.

A férfi a helyi önkormányzattól kapta a felkérést, hogy egy közösségi térre, ahová szabadtéri játékokat helyeznek el, készítsen egy kisebb, dekorációs célú vízimalmot, amelynek a kerekét vízzel meg is lehet hajtani.

Így készült

Először a fa házikó épült meg. Tibor az oldalakat lécvázra csavarozott, ívelt profilú hajópadlóból alakította ki. A tetőt OSB lapokból készítette, bitumenes zsindelyfedéssel. Az oldalakra ajtó és ablaknyílások kerültek, a belsejét padokkal tette komfortossá.

A kihívás ebben a feladatban a vízikerék elkészítése volt.

malom1

Tibor egy bútorlapon megszerkesztette a kerék 1:1 arányú rajzát. Aztán sablont készített egy körcikkről, amellyel deszkákra rajzolta fel a formát. A kivágott elemekből nyolc adja ki a kerék egy lapját, a két lapot a lapátok tartják össze.

Az összeszereléshez Tibor rozsdamentes csavarokat használt. A kerék egy csapágyazott acél tengelyen nyugszik. A megfelelő kiegyensúlyozás után következett a kipróbálás. Az eredmény kielégítő lett, meglepően kis vízmennyiség is képes mozgásban tartani a kereket.

Íme a végeredmény, melyhez gratulálunk.

malomcím

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik