Virágzó vidékünk

Anna bája és a filipinó vendégszeretet a Cserhát lankái között

A ház asszonya és a hely szelleme garancia arra, hogy a vendégek örök élményekkel gazdagodnak.

Malom Udvar. Itt találkozik a filipinó életérzés és vendégszeretet egy patak vájta völgykatlan szemet és lelket gyönyörködtető környezetében, a Cserhát lankái között, Béren.

Több mint két évszázada épült meg a malom, melyet a történelem viharai alaposan kikezdtek, környékét benőtte a gaz. A völgykatlan, a roskadozó épület és a mellette csordogáló patak látványa mégis nagy álmokat szült.

Számítógépes mérnökként diplomázott

De hogy jön ide a filipinó életérzés és vendégszeretet? Egy – hazánkban ritkaságnak számító – családi vonatkozású eseménynek köszönhetően! A Fülöp-szigetekről származó Bánfi-Sales Ruth Ann hat éve kötött házasságot Bánfi Ferenccel. A férj kevés szabadidejét már akkor is Béren töltötte, és Anna is beleszerelmesedett ebbe az érintetlen természeti környezetbe. Ekkor kezdődött az álmok – mára beteljesült – megvalósítása.

malom2
Fotó: Facebook/Malom Udvar

Anna a mindenes: ő regisztrálja a szállást igénylőket, személyesen fogadja a vendégeket, szakácskodik a konyhában, felszolgál, programokat szervez és túrákat vezet.

Haragudni senkire és semmiért nem tud, bájos mosolya, kedvessége valóban az igazi filipinó életérzést és vendégszeretet árasztja, miközben Magyarországot családja – férje és két gyermekük – okán igazi hazájának tekinti, amit szeret, s ahol jó lennie. Annával – aki egyetemi tanulmányai végén számítógépes mérnökként diplomázott a Fülöp-szigeteken – élmény beszélgetni, tökéletesen megtanult magyarul.

A történelmi dokumentumok szerint a malmot 251 évvel ezelőtt építették. A vízi malmok építésében és működtetésében jártas idősebb szakemberek segítségével és régi tervrajzok alapján újítottuk fel, méghozzá úgy, hogy az a patak vizének erejével, egy malomkerékkel ma is működik.  Vendégeink igényei szerint bármikor beindítjuk a gépezetet, őrlünk, hogy lássák, miként készült régen a mindennapi kenyérnek való.

A Malom Udvar étterme Magyarország egyetlen autentikus filipino menüt kínáló vendéglátóhelye, ahonnan a panoráma lenyűgöző. A külső üvegfalak a tájra és a malomra néznek, és a látványkonyhában folyó munka sem titok a hatalmas belső üvegfalnak köszönhetően. Anna egyébként nyert már főzőversenyt, szerepelt az egyik kereskedelmi televízió szakács vetélkedőjében is. Konyhatündéri mivolta megkérdőjelezhetetlen – ezt a szigorú, négyszeres olimpiai bajnok Benke Laci bácsi is elismeri, aki nemrégiben látogatott el hozzájuk.

malom3
Fotó: Facebook/Malom Udvar

Nem csupán filipinó ízeket kínálunk – melyeket én készítek el –, hanem magyaros ételeket is, melyek a nálunk dolgozó magyar szakács remekei. Az immár rendszeres filipinó ízek hét végéje egyre több látogatót vonz hozzánk, de ugyanilyen kedveltek a kemencés és magyaros ízek programjai és a kemencés pizzák ízkavalkádja is.

Sok a visszatérő vendég és egyre több a külföldi: a látogatók között hollandok, amerikaiak és angolok is beleszippantottak már az itteni levegőbe. S hogy a vendégeknek ne kelljen egy falatozást követően visszarohanniuk a város zajába, a Malom Udvar minden igényt kielégítő vendégházaiban több napot is eltölthetnek.

A háziak vallják: hozzájuk nem vendégségbe, hanem hazajönnek a pihenni vágyók.

Túrázási lehetőségek, erdei séta, patak parti barangolás, a béri nevezetességek megtekintése szerepel a lehetőségek között, de wellness-részlegünk jakuzzival és szaunával, valamint a gyermekeknek kialakított nagy  játszóterem is kellemes elfoglaltságot kínálnak.

malom4
Fotó: Sokszínű Vidék

A Malom Udvar értékmegőrző és értékteremtő szellemisége az álomesküvők megrendezésével is párosul: nem a pénzről szól, hanem a kreativitásról. Itt a házasulandók óhaja teljesül, ha úgy kérik, például saját, családi szakáccsal, a főzethez hozott saját alapanyagokkal, s az ünnepet a násznép tagjai és az ifjú pár akár wellness-szel is összeköthetik.

Lesz thai masszázs is

Budapesttől 80 kilométerre, a Nógrád megyei Béren a filipinó konyha fantasztikus ízei és a hely varázsa felejthetetlen élményt kínálnak, ráadásul Anna közeljövőben érkező két testvére és egy unokatestvére érkezésével a konyhai csapat is bővül, valamint a szolgáltatások között thai masszázzsal is kényeztetik majd a vendégeket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik