Virágzó vidékünk

Elkészült a világon egyedülálló taposómalom Mohácson

A Csele-patak mentén valaha állt 24 malom közül ma már a XIV. században készült Szent Miklós patakmalom az egyetlen, amelyben malomkővel őrölnek.

A műemlék most annak a taposómalomnak a korhű másolatával bővült, ami a kutatók szerint a világon is egyedülálló – írja a Mohácsi Újság.

M. Bugarszki Norbert, a Szent Miklós Vízimalom tulajdonosa a patakmalom újjáélesztéséhez a malomépítéssel kapcsolatos szakirodalomban kutakodott mikor rátalált a taposómalomról szóló írásokra. Elhatározta, hogy a műemléki környezet méltó hely egy ilyennek a létesítésére is.

Csak azzal nem számoltam, hogy nem csak taposómalom nem, de úgy tűnik, olyan malomszerkezet sem maradt fenn sehol a világon, ami emberi erővel működik.

A Mohácson és térségében fennmaradt egyetlen ipartörténeti műemlék a patakmalom, ami azzal vált igazán ismertté, hogy évente augusztus 20-án a Magyarok Kenyere búzaösszeöntő eseményének a helyszíne.

Májusban, Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentjének ünnepén avatják a taposómalmot.

Fotó: kincsesbaranya.hu
Fotó: kincsesbaranya.hu

Az Európában egyedüli, működő malom létesítését a malomgazda négyévi kutatómunkája előzte meg. Mint elmondta, a nagyon egyszerű, emberi erővel meghajtott őrlőszerkezeteket szerte a világon időszámításunk előtt 300-környékén, azaz 2300 évvel ezelőtt már alkalmazták. A kimerítő, embert próbáló munka miatt gyakran kínzóeszközként börtönökben használták.

Amikor valaki hajtja, elindul a taposókerék, ami forgásba lendíti a felső malomkövet, a garatból pedig szépen lassan beleszóródik a búza a kövek közé, elkezdődik az őrlés és hullik a liszt a lisztesládába.

Fotó: mohács.hu
Fotó: mohács.hu

Magáról a beruházásról a tulajdonos elmondta, hogy gyergyószentmiklósi mesterek közreműködésével készült, a malomkövek és a gerendák szintén Erdélyből származnak, illetve a faanyag egy részét az egykori hajómalom építésére létrehozott szervezet ajánlotta fel, miután a dunai malmoknak szánt emlékállítás nem valósult meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik