Otthon készült

8 zöldség, amikről lehet, hogy soha nem hallottál

A világ tele van ehető, ízletes és egészséges gyökerekkel, szárakkal és levelekkel. Ezekből mutatunk néhányat, melyek különleges ízvilágot adnak főztjeinknek.
Korábban a témában:

Bár többségük távoli földrészeken terem, hazánkban is beszerezhetők, és érdemes ezeket kipróbálni.

Oca

Az eredetileg az Andokban termesztett színes gyökérzöldség C-vitaminban, káliumban és vasban gazdag. Több fajtája van, így az íze is változó, a burgonyától azonban ízesebb és édesebb.

Tigrisdió

A keményítőben, olajban és fehérjében gazdag tigrisdió – amit földimandulának is hívnak – íze édes és hasonlít a dióéhoz, ám semmi köze se a dióhoz, sem pedig a mandulához. A chufa sás növény gyökerei ezek a gumók, amit eredetileg az ókori Egyiptomban termesztettek. Napjainkra nagy divatja van a dél-európai országok konyháiban.

Romanesco

A romanesco, más néven pagodakarfiol egzotikus karfiolfajta. C-vitamint, K-vitamint, rostot, valamint karotinoidokat tartalmaz, így roppant egészséges a fogyasztása. Érdekesség a matematikáért rajongóknak, hogy a spirális zöldségfej a Fibonacci-sorozatot követi.

Kai-lan

A kínai brokkolinak is nevezett növény igazán tápláló. Levelei remek kiegészítők bármilyen salátában. Széles körben fogyasztják szerte Kínában, de a vietnami, a mianmari és a thai konyhákban kedvelt.

Tengeri spárga

Sós ízét annak köszönheti, hogy sziklás és sós víz áztatta partok mellett is megterem. Pompás növényi kiegészítője a halételeknek. A sziksófűként is ismert zöldségből, a Kai-lanhoz hasonlóan kiváló salátát készíthetünk.

Nopal kaktusz

Húsos növény, ami a tüskék megtisztítása után fogyasztható. Mexikóban kedvelt zöldség, a vegetáriánusok például a tacoban a nopal kaktusszal pótolják az állati húst.

Manióka

Más néven tápióka. A világon a 4. legnagyobb kalóriaforrás. Évente több millió tonnát termelnek a Földön belőle. Ez a fás szárú növény kalciumban, káliumban, D-, E- és K-vitaminban gazdag. Burgonyából készült ételekhez kiváló.

Vörös pálmamoszat

Európa, Észak-Amerika és Ázsia partvidékein található ez a tengeri növény, amit főzelékként vagy salátaként fogyasztanak a leginkább. Növényi fehérje-, jód-, B-vitamin- és rosttartalma miatt egészséges táplálékforrás az ember számára.

Szerző: Kovács Ádám

Kommentek

Zalakaros, 2019. augusztus 20.
A zalakarosi termáltó 2019. augusztus 19-én. A tóból az alatta húzódó vízelvezetõ rendszer sérülése miatt 2018 májusában elfolyt a víz. A hibát kijavították, megkezdték a meder feltöltését.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.