Otthon készült

8 zöldség, amikről lehet, hogy soha nem hallottál

A világ tele van ehető, ízletes és egészséges gyökerekkel, szárakkal és levelekkel. Ezekből mutatunk néhányat, melyek különleges ízvilágot adnak főztjeinknek.

Bár többségük távoli földrészeken terem, hazánkban is beszerezhetők, és érdemes ezeket kipróbálni.

Oca

zöldségocawiki

Az eredetileg az Andokban termesztett színes gyökérzöldség C-vitaminban, káliumban és vasban gazdag. Több fajtája van, így az íze is változó, a burgonyától azonban ízesebb és édesebb.

Tigrisdió

zöldségchufa

A keményítőben, olajban és fehérjében gazdag tigrisdió – amit földimandulának is hívnak – íze édes és hasonlít a dióéhoz, ám semmi köze se a dióhoz, sem pedig a mandulához. A chufa sás növény gyökerei ezek a gumók, amit eredetileg az ókori Egyiptomban termesztettek. Napjainkra nagy divatja van a dél-európai országok konyháiban.

Romanesco

zöldségromanesco2

A romanesco, más néven pagodakarfiol egzotikus karfiolfajta. C-vitamint, K-vitamint, rostot, valamint karotinoidokat tartalmaz, így roppant egészséges a fogyasztása. Érdekesség a matematikáért rajongóknak, hogy a spirális zöldségfej a Fibonacci-sorozatot követi.

Kai-lan

zöldségkínaibrokkoli

A kínai brokkolinak is nevezett növény igazán tápláló. Levelei remek kiegészítők bármilyen salátában. Széles körben fogyasztják szerte Kínában, de a vietnami, a mianmari és a thai konyhákban kedvelt.

Tengeri spárga

Diaulula sandiegensis Leopard Nudibranch

Sós ízét annak köszönheti, hogy sziklás és sós víz áztatta partok mellett is megterem. Pompás növényi kiegészítője a halételeknek. A sziksófűként is ismert zöldségből, a Kai-lanhoz hasonlóan kiváló salátát készíthetünk.

Nopal kaktusz

zöldségnopálcactus

Húsos növény, ami a tüskék megtisztítása után fogyasztható. Mexikóban kedvelt zöldség, a vegetáriánusok például a tacoban a nopal kaktusszal pótolják az állati húst.

Manióka

zöldségmanióka

Más néven tápióka. A világon a 4. legnagyobb kalóriaforrás. Évente több millió tonnát termelnek a Földön belőle. Ez a fás szárú növény kalciumban, káliumban, D-, E- és K-vitaminban gazdag. Burgonyából készült ételekhez kiváló.

Vörös pálmamoszat

zöldségvöröspálmamoszat

Európa, Észak-Amerika és Ázsia partvidékein található ez a tengeri növény, amit főzelékként vagy salátaként fogyasztanak a leginkább. Növényi fehérje-, jód-, B-vitamin- és rosttartalma miatt egészséges táplálékforrás az ember számára.

Szerző: Kovács Ádám

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik