Virágzó vidékünk

Afrikai testvérvárosa lett a magyar csodafalunak

Néhány hónapja marokkói vendégek jártak Nagypáliban, most Tunéziából érkezett delegáció.

Sokan egyszerűen csodafaluként, mások megfiatalodott ökofaluként emlegetik a Zala megyei Nagypálit, ahol az elmúlt két évtizedben folyamatosan bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. A fenntartható jövőt zászlajára tűző település külhonban is ismertté vált, így nem meglepő, hogy az évek során nemzetközi együttműködései is gyarapodtak.

Megállíthatatlanul dübörög a magyar csodafalu
Két évtized alatt fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre.

Néhány hónappal ezelőtt marokkói vendégek jártak Nagypáliban, karácsony előtt pedig Tunéziából érkezett delegáció a csodafaluba. A Tataouine várost képviselő afrikai vendégek egy hetet töltöttek a településen, megismerve Nagypáli mindennapjait, törekvéseit, fejlesztéseit – írta a zaol.hu.  A delegáció megtekintette az épülő zalaegerszegi járműipari teszt­pályát,  Vasvárt és térségét, illetve a Győrvár határában lévő több száz kilowattos, újonnan létesült fotovoltaikus napelemtelepet.

Fotó: MTI/Varga György

A helyi innovációs centrumban rendezett workshopon írták alá a Nagypáli és Tataouine közötti testvértelepülési szerződést.

A közös célokat háromfős szakmai stáb koordinálja majd skype-on, valamint éves találkozókon egyeztetjük azokat

– mondta a portálnak Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere.

A tunéziai vendégek látogatásuk végén meghívták Nagypáli vezetőit városuk márciusi folklórfesztiváljára.

Kiemelt kép: nagypali.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik