Virágzó vidékünk

Találkozott egymással az adóparadicsom és a csodafalu

Komlóskán adták át a 2015. évi Magyarországi Falumegújítási Díj elismeréseit. A pályázatot hatodik alkalommal hirdették meg.

A „Nyitottnak lenni” mottójú verseny ösztönözni kívánta a résztvevőket arra, hogy nyitott lélekkel tekintsenek az újra, az ismeretlenre és a szokatlanra, és abból hasznuk is származzon. A mottó nem utolsósorban azt is üzente a falusi közösségeknek, hogy legyenek nyitottak az együttműködésre, településhatáraikat ne elválasztó vonalként, hanem kapcsolódási pontokként tekintsenek. Ezúttal a fenntarthatóságért végzett, valamint a megújuló és különleges teljesítményeket ismerték el a kétévente sorra kerülő versenyen.

Komlóska egyik büszkesége, az új óvoda
Komlóska egyik büszkesége, az új óvoda

Miért Komlóskán, az adóparadicsomban?

Szokás szerint az előző kiírás győztes településén kerül sor az ünnepélyes díjkiosztóra és a falumegújítási konferenciára. 2013-ban Komlóska, az adóparadicsomként is ismert zempléni falu nyert, így 2016. április 26-27-én itt találkoztak a falumegújításban példát mutató települések képviselői. Komlóskán mintagazdaságként működő erdőszövetkezet működik, van posta, bölcsőde, óvoda, iskola, gyönyörű községház, kultúrház, könyvtár, teleház. Ma már – az adókedvezményeknek köszönhetően – a falu több mint 200 vállalkozás székhelye. A vállalkozásoknak csak a kötelezően fizetendő gépjárműadót kell fizetniük. Az önkormányzat pénzügyi helyzete rendezett, nem szorul hitelre, teljesen önfenntartó: a termelt zöldségeket és gyümölcsöket a közétkeztetésben használják fel, a közintézményeket fával fűtik és állatokat helyeznek ki a családokhoz. Komlóska múltja, jelene és jövője tanulságokkal szolgálhat a többi kistelepülés számára, mindennapjaikból megismerhető a vidéki Magyarország egy kicsiny, életképes és szerethető gyöngyszeme.

2015-ben első ízben pályázott egy – lélekszámát tekintve az erős középmezőnyhöz tartozó – város. A pályázók közt volt agglomerációs és perifériális, csökkenő és növekvő népességű, 470 fős és 5700 lelkes egyaránt. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé. Sosem volt még ilyen magas a beadott pályaművek színvonala, ami jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt.

A 2015. évi Falumegújítási Díj nyertes településeinek képviselői Komlóskán
A 2015. évi Falumegújítási Díj nyertes településeinek képviselői Komlóskán

Győzött Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu

A győztes Nagypáli lett, ahol közel két évtized alatt a 272 lelkes falu lakossága 502 főre emelkedett, az életkori átlagot tekintve pedig megfiatalodott. A települést sokan csodafaluként emlegetik. Nagypáliban az elmúlt tizennyolc évben szinte mindent másként csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Nagypáli az 5000 fő alatti települések között kétszeres Napkorona-bajnok címmel büszkélkedhet.

Nagypáliról korábbi cikkünkben itt olvashatsz. Alább pedig egy rövid videóból megismerheted a falut.

A 2015. évi Magyarországi Falumegújítási Díj végeredménye

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért

Nagypáli (Zala)

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért

Dunakiliti (Győr-Moson-Sopron)

Ebes (Hajdú-Bihar)

Iszkaszentgyörgy (Fejér)

Kunszállás (Bács-Kiskun)

Orfű (Baranya)

Varsány (Nógrád)

Varsányról korábbi cikkünkben itt olvashatsz.

Falumegújítási konferencia Komlóskán, a 2016. április 26-27-i díjátadón - Fotó: Kanyó Judit
Falumegújítási konferencia Komlóskán, a 2016. április 26-27-i díjátadón – Fotó: Kanyó Judit

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért

Csikóstöttös (Tolna)

Csomád (Pest)

Dég (Fejér)

Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok)

Mátraszőlős (Nógrád)

Székkutas (Csongrád)

Zalaszentiván (Zala)

Dícsérő oklevél a falumegújításban végzett különleges teljesítményért

Békésszentandrás (Békés)

Kaposmérő (Somogy)

Leányfalu (Pest)

Szajol (Jász-Nagykun-Szolnok)

Újhartyán (Pest)

Nagypáli, a győztes település részt vehet az „Európai Falumegújítási Díj – 2016” pályázaton – melyet 2014-ben Tihany nyert meg – és helyszíne lesz a következő, 2018. évi díjátadó ünnepségnek és falumegújítási konferenciának.

Címfotó: Nagypáli

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik