Virágzó vidékünk

Magyar csoda Zalából: Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu

Nagypáli újkori sikertörténete 1996 novemberében kezdődött.

Napjainkban sokan egyszerűen csodafaluként emlegetik a Zalai megyei települést. Senki sem vitatja, hogy a látványos fejlődés „kulcsfigurája” Köcse Tibor polgármester, aki 1996-ban időközi választáson lett a falu első embere, és azóta is élvezi a helyi választópolgárok bizalmát.

Nagypáliban az elmúlt tizennyolc évben szinte mindent másként csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki.

Közel két évtized alatt a 272 lelkes falu lakossága 502 főre emelkedett, az életkori átlagot tekintve pedig megfiatalodott. Köcse Tiborral a „Nagypáli-csodáról” beszélgettünk.

Nagypáliban járva egy valóban 21. századi falu képe tárult a látogató elé: rendezett közterületek és intézmények, ízléses családi házak, melyek szinte mindegyike az energiahatékonyság modern képviselője. Az Önök által fejlesztett napkövető rendszerű napelem-telep pedig igazi különlegesség, ennek „szirmai” látványosságnak sem utolsók.

nagypali3

Amikor elkezdtük a munkát, azt álmodtuk meg, hogy a magyar falu hagyományait megőrizve európai színvonalra fejlesztjük Nagypálit. A turizmus erősítésével és a megújuló energia felhasználásával egy fenntartható, élhető és jól működő települést hoztunk létre. Törekvéseinket több díjjal is elismerték.

Nagypáli az 5000 fő alatti települések között kétszeres Napkorona-bajnok címmel büszkélkedhet.

Rengeteget pályázunk: ennek köszönhetően helyeztük működésbe a bioszolár fűtőművet, de vannak napkollektoraink és napelem telepeink is. A pályázati önrészeket ingatlanfejlesztéseinkből, a lakótelep bővítéséből és a megtérülő beruházásokból finanszírozzuk. Sokat spórolunk a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlánk harmadára esett vissza. Az évek során elértük, hogy az önkormányzati épületek igényének 70 százalékát megújuló energiákból fedezzük. Két hektáron energiafűzet is telepítettünk, melyet szaporítunk, és igény szerint a kistérség más településeinek kínálunk.

nagypali4

Ennek a megújulásnak fontos része a településen működő Innovációs Ökocentrum. Milyen „életet” képzeljünk az intézménybe?

Az ökocentrum több, a megújuló energiákkal foglalkozó vállalkozásnak biztosít helyet, ugyanakkor workshopok, rendezvények, konferenciák és lakossági tájékoztatók helyszíne is. A megújuló energiák hasznosításában szerzett tapasztalatainkat, innovációikat nem titkoljuk senki előtt, azokat megosztjuk a hazai és a külföldi önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel egyaránt.

Jó érzés az, amikor Franciaországból, Ausztriából, vagy éppen Bosznia-Hercegovinából érkeznek Nagypáliba csoportok, tanulmányozni ökoprogramunkat.

Nagypáliban kiemelt figyelmet kapott a turizmus, az idegenforgalom fellendítése is.

Ökovölgyünk nemcsak élhetőségével vonzó, hanem a turisták is szívesen jönnek a faluba. Szabadidőparkunk köztéri kemencéjében helyi termékekből készülnek programjainkon a finomságok, ugyanitt gyógy- és fűszernövénykertet alakítottunk ki. Létrehoztunk egy Idegenforgalmi Centrumot, melynek fő célja a kapcsolatépítés és a képzés. Tourinform irodát is működtetünk, itt a programszervezés képezi a munka javát. Évenkénti kiemelt rendezvényeink a Napkorona Fesztivál, a Nemzetközi Solymász Találkozó és a Nemzetközi Hőlégballonos Találkozó.

nagypali2

Megismerve Nagypáli sikertörténetét, nyilván a lendület nem lankad, következnek majd az újabb fejlesztések. Mit hozhat a közeljövő?

Sok megvalósításra váró tervünk van, mind a megújuló energiához, mind a turizmus fejlesztéséhez kapcsolódóan. Tervünk egy biogázerőmű megépítése, ahonnan nemcsak hőt, hanem áramot is táplálnánk a rendszerbe, ezzel lényegesen csökkentve a rezsiköltségeket. A cél az, hogy a háztartásokban is csak megújuló energiát használjanak. A fenntartható, munkahelyeket teremtő beruházásokkal párhuzamosan a hagyományos értékek megőrzésére is figyelünk. A gyermekkorát Nagypáliban töltő Kisfaludi Stróbl Zsigmond tiszteletére az egykori iskola épületében és udvarán művésztelepet szeretnénk létrehozni, mely fiatal szobrászok képzőhelye lehetne.

Már kijelöltük a területét a „Magyar Rózsák Kertjének”, mely országosan is egyedülálló lesz. Márk Gergely rózsanemesítő munkássága előtt tisztelegve mintegy 650 féle rózsából 6500 darabot számláló rózsakertet alakítunk ki 20 ezer négyzetméteren. Ez országosan a legnagyobb területű egybefüggő rozárium és egyben génbank lesz.

 

A legfrissebb videó a faluról. Önmagáért beszél!

 

Olvasói sztorik