Virágzó vidékünk

Afrikát is lenyűgözte a magyar csodafalu

Nagypáli nyitott település, ahol olyan jó irányokat igyekeznek fellelni, amely gazdasági potenciálban nyilvánulhat meg.

Napjainkban sokan egyszerűen csodafaluként, mások megfiatalodott ökofaluként emlegetik Nagypálit. A Zalai megyei településen az elmúlt két évtizedben folyamatosan bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. A fenntartható, munkahelyeket teremtő beruházásokkal határainkon túl is híre ment a falunak, nemzetközi együttműködései is gyarapodnak.

Fotó: MTI/Varga György

Ezek sorában – immár négyéves hagyományt folytatva – Köcse Tibor polgármester meghívására ezen a héten magas rangú marokkói szakmai delegáció látogatott Nagypáliba, hogy tanulmányozza a község megújulóenergia-fejlesztéseit és a zalaegerszegi Zalavíz Zrt. komplex szenny­víziszap-hasznosítási megoldásait a biogáz-, biometán-termeléstől a mezőgazdasági talajerő viszszapótlásáig, tudósított a Zaol.

Megállíthatatlanul dübörög a magyar csodafalu
Két évtized alatt fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre.

A látogatás alapcélján kívül gyümölcstermelési, kertészeti technológiai megoldásokat is megfigyelhették az Afrikából érkezett szakemberek. Jártak a nagykutasi kertészetben, ahol az almatermesztéssel ismerkedtek, hiszen míg itt 250, ott 1200 méter magasan, az Atlasz-hegységben termelik az almát. Idehaza 50 tonna a hozam hektáronként, náluk csupán a fele, tehát volt mit megfigyelniük Magyarországon.

Nagypáli nyitott település, igyekszünk jó irányokat fellelni, amely gazdasági potenciálban nyilvánulhat meg. Értelmes dolgokat szeretnénk megtanulni a világból, ehhez meg kell ismernünk egymást. Mi is jártunk tavaly Marokkóban, s részt veszünk a smaragdfa tesztelésében is, ami a klímaváltozás enyhítéséhez járulhat hozzá

– nyilatkozta a portálnak Köcse Tibor.

Fotó: MTI/Varga György

A marokkói vendégek nagyon hasznosnak értékelték látogatásukat. Véleményük szerint az eltérő földrajzi adottságok ellenére át tudnak venni hasznosítható technológiai megoldásokat, ezért továbbra is élő kapcsolatot tartanak fenn Nagypálival. Az afrikai ország szakemberei a külfejtéses bányatérségek rekultivációjában, a megújuló energia térnyerésében és a körkörös gazdasági modell kimunkálásában látják az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit.

Kiemelt kép: Nagypáli Önkormányzata

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik