Virágzó vidékünk

Virágzik a golgotavirág a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton

Az idén először borult virágba a Nemzeti Botanikus Kert golgotavirága, Vácrátóton.
Korábban a témában:

A „golgotavirág” név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a 17. század elejéről ered („passio” = szenvedés, „flor” = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét (Passió vagy Golgota) és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják.

Fotó: Egresi János
  • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték;
  • a bibe az ecettel átitatott szivacs;
  • a nyeles magház a kehely, amit ki kellett innia;
  • az öt portok az öt sebhely;
  • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise;
  • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye;
  • a kacs a korbács.

Ebben a szimbolikában a fehér szín (a Passiflora incarnata sugárkoszorút alkotó szálaiban) Jézus Krisztus ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél pedig a tíz apostolt (Pétert és Júdást nem számítva), a középső oszlop pedig Jézus keresztjét jeleníti meg.

A golgotavirág újvilági növény. A legtöbb golgotavirág élőhelye Dél-, és Közép Amerika. Találhatunk azonban az Észak-Amerikai kontinensen is néhány fajt, valamint Afrikában és Ázsiában is. Afrikában Adenia fajok találhatóak, de ezek is a Passifloraceae családba tartoznak, így golgotavirágnak kell, hogy nevezzük őket. Egyébként nagyon érdekes, módosult szárú növények, majdhogynem pozsgások. A nemzetségbe mintegy 430 faj tartozik. Ezek közül többet különböző okokból (szépségéért, gyógynövényként, gyümölcséért stb.) termesztenek, úgyhogy ezek számtalan változatát, illetve hibridjét is forgalmazzák, melyekről a wikipédián található bővebb információ.

 

Nevelése, gondozása

Tartása egyszerű; a törődést, gondoskodást intenzív növekedéssel és sok virággal hálálja meg. Az ehető gyümölcsű fajták termése az ínyencek igazi csemegéje. Meleg, jól szellőző, világos helyet igényel, de egyes fajtái a félárnyékot is elviselik. Az optimális hőmérséklet 13-18 °C. Hűvös helyen (5–10 °C) áttelel, kevés locsolással, de úgy, hogy a földlabdájuk soha ne száradjon ki teljesen. A kertbe kiültetett növények kevésbé fagyos teleken, védett helyen száraz levéllel betakarva is áttelelhetnek. Télen nem kell trágyázni, ha pedig meleg helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, folytathatja a virágzást. Tavasszal kb. 20 cm-esre vágjuk vissza őket. Nem kell őket évente átültetni.

9 fotó megtekintése

Virágzik a golgotavirág a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton

Virágzik a golgotavirág a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton

Fotó megosztása:

Virágzó és termő példányokat a leggyorsabban bujtással szaporíthatjuk. A trópusokon is a poszméh félék a fő beporzók, leszámítva persze a speciálisan adott beporzó fajokhoz alkalmazkodó fajokat, mint például a Tacsoniákat, melyeket kolibrik és denevérek poroznak. A kisebb virágúakat háziméh és darázsfélék is porozhatják. Kertbe ültetett növényeknél szinte kikerülhetetlen a szabad beporzású gyümölcs, így azok, akik célirányosan poroznak (hibridizálnak), tüllzacskókkal fedik be a beporzott virágot, hogy azt a rovarok ne tudják utána porozni más pollennel.

Magyarországon biztos termésre csak mesterséges beporzással számíthatunk. A teljesen kinyílt virágok portokjaiból finom ecsettel könnyen leválaszthatjuk a virágport, és azt óvatosan a bibére kenve helyettesíthetjük a rovarokat és a madarakat. A terméskezdemények már néhány nap múlva gömbölyödnek, a nem kötött virágok pedig rövidesen maguktól lehullanak.

Fotó: wikimedia commons

Érdekesség: ” A Passiflora – decaisneana gyűjteményük a legnagyobb és egyben illatos virágú (átmérő kb. 10-12 cm) golgotavirágja.” – a Passiflora x decaisneana a pirosas szirmú, lecsüngő virág, tényleg hatalmas.
Ez nem javítás, csak érdekesség, hogy a kisbetűsen, “x” -et követő nevű hibrideket azért jelölik így, mert sokan, sok különböző helyen próbálkoztak már két ugyanazon faj egyedeinek keresztbe porzásával, és az eredmény mindig szinte ugyanaz lett.

A maracuja szilvaszerű termései folyamatosan érnek. A gyümölcsökben sok az A-vitamin és a nikotinsav, továbbá a foszfor, a kalcium és a vas.

Vácrátóton a Nemzeti Botanikus Kertben szeptember végén kezdődött a virágzás, akik még mostanában ellátogatnak, láthatják a virágburjánzást az Orchidea- és broméliaház előcsarnokában.
A Passiflora – decaisneana gyűjteményük a legnagyobb és egyben illatos virágú (átmérő kb. 10-12 cm) golgotavirágja.

Olvasónknak, Egresi Jánosnak köszönhetően nem csak fotókon, de videón is megcsodálhatjuk a nem mindennapi látnivalót.

A felvételen szereplő golgotavirágok egy része, pontosabban két hibrid a Molnár István nevéhez fűződik.
A két hibrid 2016 nyarán lett bejegyeztetve a PSI – Passiflora Society International által, így hivatalosan is elismertek lettek.

Vácrátót az ország egyik legszebb botanikus kertje, ahol nem csak a golgotavirágzás gyönyörű, hanem az ősz is.

Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János

Galéria és címlapfotó: Egresi János  és Barangolások Európában

Különdíjat nyert Tihany a virágosítási világversenyen
A Communities in Bloom (CiB) elnöksége a legmagasabb szinttel, öt virággal, azon belül bronzfokozattal minősítette Tihany községet.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.