Virágzó vidékünk

Különdíjat nyert Tihany a virágosítási világversenyen

Tihany az elmúlt években sok hazai és nemzetközi elismerést gyűjtött össze szépségéért, az ápolt környezetért, a tudatos, fenntartható fejlesztésekért. Idén egy kanadai székhelyű nemzetközi környezeti, virágosítási verseny, a  döntőse lett a kistelepülések kategóriájában.

A verseny eredményét szeptember 26-29. között hirdették ki egy konferencia keretében a kanadai Strathconaban.

A Balatontipp cikke szerint a Communities in Bloom (CiB) elnöksége a legmagasabb szinttel, öt virággal, azon belül bronzfokozattal minősítette Tihany községet a 82 százalékot meghaladó eredménye alapján. A kistelepülések kategóriában az első helyet az írországi Birdhill Co Tipperary szerezte meg.

Tihany az ötvirágos minősítés mellett elnyerte a CiB Foundation International Community Involvement különdíjat.

MTI Fotó: Varga György

A nyár folyamán önkéntes szakértők utaztak a résztvevő településekre, hogy értékeljék az önkormányzat, a vállalkozások, a helyi lakosság és a különböző szervezetek, közösségek munkáját több más mellett a környezet védelemében, az épített és természeti örökség megőrzésében, a parkok kialakításában, gondozásában és a virágosításban.

A tihanyi ellenőrzést végző Berta Briggs és Karin Rindal nagyra értékelte, hogy a félszigeten fekvő, a Balatonra néző városban a polgármester és a képviselő-testület néhány évvel ezelőtt rájött, hogy radikális lépéseket kell tenniük a közösségük újjászületése érdekében. Ezért találkozókat szerveztek a helyi lakosokkal, közösségekkel a stratégiai tervek kidolgozásához, a részletes cselekvési tervek elkészítéséhez.

MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

Tihany történelmének, szépségnek, varázsának és az ezeket erősítő munkának köszönhetően a település kiemelkedő turisztikai célpontja lett az országnak. A közösség megteremtése érdekében létrehozott konszenzus, a tihanyi modell más magyarországi települések számára is példát adott. Számos elismerést is kaptak miatta, köztük a tekintélyes Európai Falumegújítási díjat

– fogalmaztak többek között a szakértők az értékelésben.

Feri, az utolsó tihanyi lovász
A ló az úr, de nagyvonalú, és úgy tesz, mintha erről nem is tudna. 

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Olvasói sztorik