Mozaik

Elpusztult a világ legmagányosabb csigája, és ezzel a faj is kihalt

A világ legmagányosabb csigája nincs többé. George – aki az utolsó ismert példánya volt az Achatinella apexfulva fajnak – újév napján pusztult el 14 éves korában, ami meglehetősen hosszú időnek számít egy ilyen csiga számára, írja a National Geographic.

George fogságban született a University of Hawaii-n Mānoa városában a 2000-es évek közepén. Szüleit és többi családtagját néhány fán találták meg a vadonban. Mindössze néhány utód született, de rajta kívül mindenki elpusztult. Ekkor kapta a nevét Magányos George-ról, a teknősről, aki a Chelonoidis abingdonii faj utolsó élő példánya volt 2012-es haláláig.

A kutatók több mint egy évtizedig kutattak a csigafaj egy másik tagja után, akivel George pározni tudott volna, de minden erőfeszítés hiábavalónak bizonyult. A lap megjegyzi, bár ezek a csigák hermafroditák – tehát fel vannak ruházva mind a hím, mind a női nemi szervekkel és mindkét fajta ivarsejt előállítására képesek – csak két felnőtt egyed párzásából jöhet létre utódjuk, emiatt a tudósok „hímneműként” tekintettek George-ra.

A férfi, aki 9 veszélyeztetett fajt mentett meg a kihalástól
Mauritiusi vércséből már csak négy volt a világon 1974-ben, de mára megszázszorozódott a számuk.

Szomorú vagyok, de még inkább mérges, mert ez tényleg egy nagyon különleges faj volt, amiről csak nagyon kevés ember tudott

– mondta Rebecca Rundell a New York-i állami egyetem evolúciós biológusa, aki részt vett George gondviselésében.

George halála rávilágít a hawaii őshonos csigák sokszínűségére és sokszor reménytelen helyzetükre egyaránt. A csigaháza egy múzeumba került, ahol több mint kétmillió másik hawaii csiga maradványaival együtt őrzik majd az emlékét.

Egyetlen remény maradt még. 2017-ben George lábáról óvatosan levágtak egy pici darabot, és a San Diego-i állatkertbe küldték, hogy a tudósok a DNS-e alapján klónozni tudják. Erre ma még nincs lehetőség, de a jövőben szinte biztosan lesz.

Hawaii csigafajok

Tragikus idők járnak a csigákra

Hawaii-n egykoron rengeteg csiga élt, a fajok kihalása pedig súlyosan hat az ökoszisztémára. Feljegyzések szerint a XIX. században tízezernél is több csigaházat lehetett összegyűjteni a szigeten naponta. Volt, hogy Hawaii 950 csigafajnak adott otthont.

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt úgy hitték, hogy a Hawaii-n élő csigafajok 90 százaléka eltűnt a Föld felszínéről. Ezt követően a terepmunkának köszönhetően sok kihaltnak hitt fajra ráleltek, sőt, találtak néhány új fajt is.

Mindazonáltal Hawaii csigái komoly bajban vannak. A legtöbb faj egyedei csak egyetlen völgyben találhatók már meg, ráadásul az utóbbi években drasztikusan elkezdett csökkenni a számuk, mert a rájuk leselkedő ragadozók megszállták az utolsó menedékhelyeiket.

Nem sokkal jobb a szituáció a világ többi pontján sem. 1500 óta a kihalt fajok körülbelül 40 százaléka csiga vagy meztelencsiga volt, és sok esetben már azelőtt megszűnnek létezni, hogy felismerik őket a tudósok.

Átjuthat-e egy csiga sértetlenül a penge élén? Nézzétek meg
Bámulatos, de még inkább hihetetlen, mire képes a csiga.

Kiemelt kép: Aaron K. Yoshino / Honolulu Magazine

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik