Kertünk-Portánk

Átjuthat-e egy csiga sértetlenül a penge élén? Nézzétek meg

Az alábbi videó kapcsán jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, valóban véd a tojáshéj a csigák ellen?

A csigák elleni védekezés irodalmának szinte mindenhol része a tojáshéjjal való praktika. ” Gyűjtsd össze a tojáshéjat, törd apró darabokra és szórd körbe vele kedvenc növényeidet, a csigák eztán nem károsítják.” Ilyen és hasonló tanácsok segítik az elkeseredett kerttulajdonosokat.

Valóban véd a tojáshéj a csigák ellen?

Az alábbi videó mintha ellentmondana a tojáshéjjal való problémamegoldásnak. Legalábbis, ha jó a következtetésünk. A felvétel első részében egy recés késen jut át kedvenc csápolónk, természetesen minden karcolás nélkül.

A második jelenetben már egy éles kés az akadály, már amennyiben akadály, hiszen itt is úgy tűnik, hogy problémamentes a késélen való “táncolás”.

Ami viszont már valóban rejtély, hogy

hogyan jut át egy csiga a pengeélen sértetlenül? 

A túlélés egyik feltételezése szerint a csigák és általában a puhatestűek olyan testfolyadékkal rendelkeznek, ami sérülés esetén a lehető leggyorsabb regenerálódást teszi lehetővé. Hiába, a természet csodás, amiben a csiga igazi túlélőnek bizonyul.

 

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.