Mozaik

Lélegzetelállító fotókon a tiszai hóesésben vadászó aranysakál

Lélegzetelállító fotókon a tiszai hóesésben vadászó aranysakál

Látványos és ritkán látható képek a ragadozó akciójáról.

Az aranysakál – más néven nádi farkas – kártékonysága miatt nem tartozik a védett fajok közé, ezért a rókához hasonlóan egész évben vadászható. Az aranysakál megjelenésének a vadászok nem örülnek, ugyanis roppant agresszívek a többi erdei élőlénnyel szemben. Minden állatnak nekimennek, amely tőlük gyengébb vagy kisebb termetű.

Istencsapás lenne az aranysakál megtelepedése a Jászságban
Már-már a végzet lenne az apróvadas vidéken a szívós ragadozó elszaporodása.

A vadgazdálkodási szakemberek és az érintett állattenyésztők egybehangzó véleménye szerint az aranysakál óriási problémát jelent az ágazat számára, állományának becsült nagysága pedig az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint már meghaladja a 18 ezer darabot. Magyarországon főleg délen terjedt el, de szinte az ország minden részén felbukkant már példánya.

Mivel rejtőzködő állat, fotózása már-már a bravúr kategóriába tartozik, az pedig végképp, amikor támadás közben sikerült lencsevégre kapni. Ez sikerült a Sopronban élő  Molnár László fotósnak, aki  néhány hónapja a vadászó jégmadár akcióját örökítette meg, a hét végi nagy havazásban pedig a Tisza partjának közelében egy támadó aranysakálról kattintott lélegzetelállító felvételeket.

Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László

Kiemelt kép: Molnár László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik