Virágzó vidékünk

Profi vadász a hazai vizek legszínesebb akrobatája

A természetfotósok kedvenc témája a jégmadár zsákmányszerzése.

A jégmadár – mely Európa, Ázsia és Afrika számos országának lakója – hazánk egyik legszínpompásabb madara, mely folyók és tavak mentén található partfalakban költ. Állandó madarunk, mely télen a be nem fagyó folyóknál vészeli át a zord hónapokat. Ugyanakkor vándorló madár: nem feltétlenül ugyanott fészkel minden évben, de gyakran évek múlva ismét megjelenik korábbi költőhelyén. Főként halakkal, vízi rovarokkal táplálkozik, ezért erősen kötődik a vizes élőhelyekhez, főként a mély vizű tavakhoz, patakokhoz, folyókhoz.

Profi vadász

A jégmadarat sokszor lehet látni, amint a víz felett szitál, azaz egy helyben lebeg. Erre a költőhely kialakításánál éppúgy szüksége van, mint a vadászata során. Gyakran látni víz fölé behajló ágakon, melyekről mozdulatlanul lesi a víz tetején úszó apró halakat, majd villámgyorsan lecsap azokra.

A csodás színekben pompázó jégmadár a természetfotósok kedvenc témája. Korábban megírtuk: egy fényképésznek olyan szerencséje volt, hogy részese volt annak, amikor maga a jégmadár fotózta le társát, egy másik történet pedig arról szólt, hogy a skót Alan McFadyen 6 éven át 720 ezer fotót készített a jégmadár vadászatának egyetlen pillanatáért.

A Sopronban élő Molnár László természetfotós – aki legutóbb a tőzikék millióival borított csáfordi erdőről készített gyönyörű felvételeket – az elmúlt hónapban két alkalommal is ellátogatott a Csongrád megyei Kistelekre, ahol egy magántulajdonban lévő halastavon fotózta a vizek akrobatájának is nevezett jégmadár vadászatát.

Ezek a madarak nagyon gyors mozgásúak, kis termetűek és félénkek, csak lesből lehet fotózni őket. Ezen a tavon csak két jégmadár van és a költés idejére elmennek innen. Együtt nehéz fotózni őket mert agresszívek. Verekednek életre, halálra, pedig nagy vágyam lenne egyszerre kettőt fotózni küzdelem közben

– mondta érdeklődésünkre a természetfotós.

Ezúttal az egyik jégmaradat sikerült akció közben lencsevégre kapnia – a vadászat kezdetétől a sikerélményig.

A felvételeken tökéletesen követhető a vizek akrobatájának akciója

Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László

Kiemelt kép: Molnár László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik