Életmód

6 éven át 720 ezer fotót készített egyetlen pillanatért

A nagyapa ihlette meg a jégmadarak iránti kíváncsiskodását. Ma alighanem büszke is lenne az unokára.

Alan McFadyen 2009 óta lelkes természetfotós – írta a boredpanda. A Skóciában élő fiatalember teljesítménye bejárta a világsajtót, mert valóban példa nélküli, amit alkotott.

Kisgyermekként nagyapja mutatta meg neki egy jégmadár fészkét, őt pedig lenyűgözte a madarak csodálatos látványa. Alan fotósként sem feledte a gyerekkori élményt, s mindent egy lapra tett fel. Megörökíteni azt a pillanatot, amikor a jégmadár úgy bukik le a zsákmányért, hogy a vízben nem keletkezik hullám.

A kitartást siker koronázta, igaz ez Guiness-rekordokba illő teljesítménnyel párosult. A skót fiatalember hat éven keresztül „kattogtatott”. Számításai szerint összesen 4200 órát állt lesben, miközben 720 ezer fotót készített a megálmodott képig. Egy-egy „vadászat” során nem volt ritka, amikor 600 fotó készült.

A nagy pillanat egyszer aztán elérkezett.

Ehhez kellett, hogy a lehető legjobb helyen legyek és elkapjam az óhajtott pillanatot, de az is szükséges volt, hogy a madár is tökéletesen tegye a dolgát – nyilatkozta a természetfotós.

A képek pedig önmagukért beszélnek. Az elsőn a nagy pillanat látható, melyre hat évet várt. A többi fotó a kísérletezések éveiből való.

A nagy pillanat

jegmadar5

Az “előzmények”

jegmadar2

jegmadar6

jegmadar3

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik