Mozaik

Mennyire ismered hazánk madarait? Teszteld a tudásodat!

A madarak mintegy 10 ezer fajjal a gerincesek második legnépesebb osztálya. Ebből hazánkban közel 400 faj fordul elő.

 

Nézzük, hogy mennyire ismerjük a madárvilágot. A 11 felsorolt madárból mennyit ismertek fel?

Megfejtés az oldal alján. 

1. 

A zömök testalkatú madár fejbúbja egészen farkáig kékeszöld, míg hasa rozsdaszínű. Hegyes csőrének segítségével bukik a víz alá, hogy elfogjon egy zsákmánynak ígérkező halat, emellett étrendjébe rákok, békák és rovarok tartoznak. Költőhelyét a víz felszíne felett meredek, homokos parton vájja ki.

Fotó: szgabor.blogspot.com
Fotó: szgabor.blogspot.com

2.

A bagolyfélék családjába tartozó madarunk nappal és éjjel is aktív. Táplálékát -mint a kisemlősök vagy a giliszták- nem az erdőben kutatja, sokkal inkább a nyílt terepeken vadászik. Udvarláskor a hím pukedlizik és bólogat, ezzel kíván imponálni a tojónak. Magyarországon fokozottan védett.

Fotó:commons.wikimedia.org
Fotó:commons.wikimedia.org

3. 

Díszes, nagyon szépen éneklő madarunk; jókedvében pink-pink-nek hangzó hangokat, röptében pjü-pjü kiáltásokat hallat. A hím revirt jelző, ún. esőhívó hangja egyénileg nagyon eltérő.

Fotó: mmetapioo.hu
Fotó: mmetapioo.hu

4. 

Európa egyik leggyakoribb ragadozómadara hasonlít a szirti sasra, ám farka rövidebb. Repülés közben nyávogásszerű hangot hallat. Testhossza 50-56 cm; Testtömege a hímnek 600-900 g, míg a tojóé 800-1200 g.

Fotó: miskolczoo.hu
Fotó: miskolczoo.hu

5. 

A hím feje zöld, nyaka fehér, melle barna, teste szürke. Érdekesség, hogy csak a tojók hápognak, míg a gácsérok fojtott „réeb” és füttyhangot adnak ki. Kedveli a csendes, sekély édesvizeket.

Fotó: commons.wikimédia.com
Fotó: commons.wikimédia.com

6. 

Magyarország hivatalos madara. A pulykaméretű madár tollazata szürkésbarna, míg mellrésze fehér. A világ egyik legnagyobb testtömegű röpképes madara, ugyanis a tyúk súlya elérheti a 4,5 kg, míg a kakas akár 16 kg-t is nyomhat.

Fotó: szeged.hu
Fotó: szeged.hu

7. 

A veréb nagyságú madár a lombos erdők lakója. Képes akár a fatörzsén fejjel lefelé kúszni, hogy hegyes csőrével rovarok és lárvák után kutasson a fakéreg repedéseiben. Hátát kékesszürke, hasoldalát narancsszínűtől a gesztenyebarnáig változó tollazat borítja. A csőrétől a nyakáig széles fekete szemsáv húzódik.

Fotó: osbolatus.hu
Fotó: osbolatus.hu

8. 

Ennek a fajnak a szárnyát nagy fehér minták díszítik. Háta jellegzetesen fekete, testalja pedig fehér. A hím tarkóján piros folt fedezhető fel. Az alsó farkfedőjük mind a hímnél, mind a tojónál piros. A fák „doktora”.

Fotó: nyugattól keletig.hu
Fotó: nyugattól keletig.hu

9. 

Kellemes, fülbemászó énekét meleg nyári estéken lehet igazán hallani, amikor már csendesedik a természet. Az egyik legszebb hangú énekesmadár. A pár együtt tartja tisztán fészküket. Rejtőzködő életmódjuk és barna tollazatuk miatt ritkán lehet rálelni. Vörhenyesbarna farktollait peckesen feltartja.

Fotó:hírkép.hu
Fotó:hírkép.hu

10.

A fekete-fehér tollazatú madár igen hasznos állat, sok rovart elpusztít kertjeinkben. Nevét a farka állandó fel-le mozgatásáról kapta. Ez a madárfaj minden évben más párt választ magának.  Sokszor elvakultan védelmezi körzetét, ha kell fiatalabb hím segítségét is igénybe képes venni, hogy területét megóvja a riválisaitól.

Fotó:dka.oszk.hu
Fotó:dka.oszk.hu

11. 

A népnyelv gyakran hosszúfarkú cinegének hívja, ám nem közvetlen rokona a „valódi” cinegéknek. Fejétől a törzséig hozzávetőlegesen 6 cm hosszú, a farka -éjfekete színű, a szegélye pedig fehér- elérheti a 7-8 centimétert is.

Fotó: képtár.oszk.hu
Fotó: képtár.oszk.hu

Érdekesség, hogy alvás közben szorosan egymáshoz bújnak. Tápláléka: rovarok, lárvák, apró magvak.

Megoldás

1. Jégmadár, 2. Kuvik, 3. Erdei pinty, 4. Egerészölyv, 5. Tőkés réce, 6. Túzok, 7. Csuszka, 8. Nagy fakopáncs, 9. Fülemüle, 10. Barázdabillegető, 11. Őszapó

Nem volt egyszerű, ugye? Ha több, mint 5 helyes választ adtál, akkor elmondhatod, hogy tájékozott vagy a madarak világában.

Szerző: Kovács Ádám

Ha a madarak hangját is hallani szeretnéd:  23 madár dala  néhány percbe sűrítve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik