Virágzó vidékünk

Tőzikék millióitól borult fehérbe a csáfordi erdő

Tőzikék millióitól borult fehérbe a csáfordi erdő

Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja.

Csodálatos látványt nyújt kora tavasszal a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén lévő csáfordjánosfai erdő, amikor a tőzikék fehér virágai mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet. A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágzik, virágzata apró fehér harangocskákból áll. A terület 1999 óta része a nemzeti parknak, súlyos bírság jár akár egyetlen szál virág letépéséért is. Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja.

Fotó: Molnár László

Mesélő tanösvény

A csáfordi erdőben kialakított 4 kilométer hosszú tanösvényen a látogatók a kihelyezett tájékoztató táblákról megismerhetik a virág jellegzetességeit, az erdő és a Répce folyó életét. A Répce a tavasz közeledtével elönti a tőzike tanösvényt, az ártéri területek több száz éves tölgyeit. A tavaszi tőzike a víz levonultával fehéríti ki az erdőt, és virít nagy tömegben.

Fotó: Molnár László

A mostani kemény tél és a nagy hótakaró kicsit felborította a természet rendjét. A szokásos, február végi tőzike-néző túrák heteket késtek, sőt a nőnapi tőzikés túrát sem tartották meg.

A nemzeti park vasárnapi Facebook-bejegyzésében a következőkre hívta fel a figyelmet:

az erdő a Répce folyó árterében fekszik, szinte egész évben sár van, a meglátogatásához húzzunk gumicsizmát vagy olyan cipőt, amelynek nem árt a sár és a víz;
közlekedni kizárólag a lekavicsozott úton megengedett, de ezen is vannak vizes-sáros szakaszok. A megfelelő lábbelire azért van szükség, hogy ilyen helyeken se kelljen elhagyni az utat (ami a tőzikék érdekében tilos is!).
a tavaszi tőzike védett növény, kiásni és letépni sem szabad, ugyancsak tilos kitaposni. Ha letérünk az útról és a növényekre lépünk, azok elpusztulnak!
szeles időben a lehulló ágak, kidőlő fák életveszélyesek is lehetnek. Mindig legyünk óvatosak! A kijelölt útról letérve ez a veszély még nagyobb lehet.
a földön fekvő kidőlt fákon ugrálni, azokra felmászni mindig balesetveszélyes, ne engedjük a gyerekeket ott játszani.
a kutyát lehetőleg hagyjuk otthon. Ha mégsem, akkor legyen mindig póráz rajta.

Fotó: Molnár László

A nagy hidegek után a múlt hét végén jelentősen felmelegedett az időjárás, elolvadt a hó, és a csáfordi tőzikés erdőben előbújtak a gyönyörű virágok. A Sopronban élő Molnár László természetfotós a tavaszias időt kihasználva március 10-én fogta fényképezőgépét, és ellátogatott a várostól jó 50 kilométerre lévő csáforjánosfai erdőbe, ahol megízlelte a tavaszt: a tőzikék gyorsan fehérbe borították az erdőt, a fotós pedig gyönyörű sorozatot készített a virágokról.

Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László
Fotó: Molnár László

A felvételek 2018. március 10-én készültek – Kiemelt kép: Molnár László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik