Mozaik

Istencsapás lenne az aranysakál megtelepedése a Jászságban

Az év első vadászatán Jászjákóhalma és Jászkisér határában is puskavégre került egy-egy aranysakál – írta a szoljon.hu. A vadászoknak ez nem jó jel.

Már láttam a hajtókat magam előtt az erdőben, amikor észrevettem, hogy minden különösebb igyekezet nélkül komótosan sétál felém. Mintha csak az utcán egy kóbor kutya bandukolna – emlékezett vissza a történtekre Katona Endre hivatásos vadász, akinek sikerült elejtenie az egyik nádi farkast.

A fiatal hím egyed lelövése különlegesség országos vonatkozásban is. Aranysakál – vagy nádi farkas, a népnyelvben toportyánféreg. Magyarországi megjelenéséről legutóbb 2014 augusztusában a National Geographic Magyarország számolt be, mint a Kárpát-medencében egykor őshonos, régi-új fajról.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A délszláv háborúk idején jelent meg idehaza ismét a faj – mondta Wittrédi Péter, a jákóhalmi Béke Vadásztársaság vadászmestere. – Egy agresszíven szaporodó, gyorsan új területekre telepedő ragadozóról van szó, amely jellemzően éjszaka mozog.

A két nádi farkas elejtése még nem jelenti azt, hogy megtelepedett a faj vidéken, ugyanakkor jelzi: számítani lehet akár egy-két éven belül a térnyerésére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik