Mozaik

Bámulatos biogazdaság a sivatag közepén

A ,,Hold-völgyében" mindent ural a vörös homok, mégis virágzik az ökofarm.

A Wadi Rum gyönyörű völgye, amit „Hold-völgynek is neveznek”, Jordánia déli részén található, közel Szaúd-Arábia határához. A völgyben mindent ural a gránit és homokkő, valamint a vörös homok. Szűk szurdokok, természetes ívek, magas sziklák, rámpák, hatalmas földcsuszamlások és barlangok váltakoznak 720 négyzetkilométeres területen.

A föld természetesen száraz, a növényzet ritkás, mivel kevés az éves csapadék.

Ennek ellenére, meglepő módon, ezen a vidéken található Jordánia legnagyobb farmja a Rum farm. Jordánia legnagyobb vegyes gazdasága 1986-ban jött létre a Wadi Rum-sivatag közepén 2000 hektáron.

Bár furcsának tűnik a helyválasztás, mégis érthető: a sivatag alatt hatalmas víztároló terül el, amely ellátja a sivatagi nemzeteket vízzel.

A Rum Farm gabona és takarmány, káposzta, padlizsán, füge, gránátalma, burgonya, squash, paradicsom és számos más zöldség termesztésére specializálódott. A növényeket olyan egyedi öntözéses módszerrel termesztik, amelyeket az egyiptomiak és a nabateanok népei használtak.

Fotó: earthporm.com
Fotó: earthporm.com

A víz a föld alatti víztározókból 30–400 méter mélyről érkezik, a vizet az öntözőrendszerbe húzzák, és 193 hektárnyi kör alakú termőföldre osztják el, forgó vízfúvókákkal.

Speciális műanyag „poli-alagutakat” is használnak a víz tárolására, amelyek a sivatagi hőmérséklet kezelésére képesek. A módszer annyira hatékony, hogy Jordánia élelmiszerellátásának nagy része innen származik.

Fotó: earthporm.com

A hagyományos gazdálkodási technikák mellett jól tájékozott személyzetre, nagy gépekre, jól elkészített vízzel történő öntözésre van szükség. De a sivatagi körülmények között a gazdaságnak szüksége van valami másra is a virágzáshoz.

Fotó: earthporm.com
Fotó: earthporm.com
Fotó: earthporm.com

Szükségesek a támogató fajok, mint például a hüvelyesek, a pozsgások, vagy a fák, amik elzárják a szelet, árnyékot nyújtanak a forró hő ellen, és segítenek a homok megkötésében. A megfelelő fák csökkentik a párolgást, segítenek abban, hogy a talaj nedves maradjon.

A pozsgás növények földbevonatként történő használata szintén fontos, mert a pozsgás növények nagyon kevés vizet igényelnek, miközben csökkentik a talaj hőmérsékletét.

Bár távolról a Rum Farm úgy néz ki, mint hátborzongató terméskörök sokasága, mégis csodálatos, hisz bizonyítja, hogy a sivatagban is születhet élet.

Kiemelt kép: earthporm.com

Kertészkedjünk ökosan, okos praktikákkal segítünk
Öko-kertészeti praktikák az otthoni kiskertünkben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik