Kertünk-Portánk

Hat cserepes növény, amely meghálálja a kevés gondoskodást

Ezek a szobanövények igazi telitalálatok.

Mutatunk hat szobanövényt, amelyek közül kedvünkre választhatunk, csak azt vegyük figyelembe, mennyi törődést igényelnek, és mi mennyire vagyunk gondoskodó “növénynevelő szülők”.

A legtöbb embernek meg kell találnia, hogy milyen növényeket célszerű otthonában nevelnie, mert míg egyeseknek a kaktusz való, hisz néha teljesen elfeledkeznek a szobanövényeikről, mások túlgondozzák azokat, és pont ezzel a gondoskodó szeretetükkel végzik ki a növényt

– nyilatkozta Jen Stearns növényszakértő a House Beautiful-nak.

Jen, az Inspired Houseplant szerzője szerint a vásárlásnál a növény igényeit tartsuk elsődleges szempontnak, és azt, hogy mi mennyire tudjuk azokat majd a lakásunkban kielégíteni.

Krokodil-páfrány – Fotó: housebeautiful.com Dorling Kindersley: Rob Streeter /Getty Images

1. Krokodil-páfrány

A krokodil-páfrány egyike az egzotikus páfrányféléknek. Nagy fényes levelei vannak a különleges mintázatú páfránynak, levélerezete miatt már-már olyan, mint maga az krokodilbőr. Átlagos szobai körülmények közé nem való, mert száraz szobalevegőn hamar elpusztul. Hőigénye, páraigénye nagyon magas. Kielégítően fejlődik terráriumban, vagy szobai minikertben. Öntözéshez és párásításhoz lehetőleg lágy vizet használjunk.

Jen szerint a legjobb azoknak, akik igazán gondoskodó “növényszülők”.

Flamingóvirág – Fotó: pixabay.com

2. Anthurium vagy flamingóvirág

A flamingóvirág Dél-Amerikából származó, kedvelt szobanövény. Népszerűségének oka, hogy látványos piros, rózsaszín vagy fehér virágokkal örvendezteti meg gondozóját. Virágait a februártól júliusig terjedő időszakban csodálhatjuk meg, az év további időszakaiban pihen a növény, de dekoratív élénkzöld levelei ilyenkor is díszítenek.

A flamingóvirág a mérgező szobanövények sorát gyarapítja, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek irritálják a nyálkahártyát, ezért vigyázzunk velük gondozásuk közben.

Világos vagy félárnyékos, kellemesen meleg helyre helyezzük, a tűző naptól viszont óvjuk, a kiegyensúlyozott 20 fokos szobahőmérsékletet szereti.

Az Anthurium félig amolyan “el a kezekkel tőlem növény”, hisz a méretétől függ, mennyit kell öntözni, hetente- kéthetente egyszer, alkalmankénti tápoldatozással.

– mondja Jens.

Alokázia – Fotó: Wikipédia

3. Alokázia vagy ördöglevél

Jen az utóbbi időben észrevette, hogy az emberek egyre inkább vonzódnak az ördöglevélhez, amit igazán különleges, látványos leveleinek köszönhet a növény, viszont csakis gondoskodó növényszülőknek való, figyelmeztet a szakértő.

Az alokázia vagy ördöglevél Délkelet-Ázsiából származik, a télen is minimum 17 fokos szobalevegőt kedveli, de a többi évszakban jó, ha 20 fokosnál melegebb helyiségben tartjuk. A félárnyékos, árnyékos helyen is jól érzi magát, viszont rendszeres öntözést igényel, de oda kell rá figyelni, nehogy túlöntözzük, mert a pangó víz a gyökérzet rothadásához vezethet.

Orchideák – Fotó: pixabay.com

4. Díszítő lombozatú orchideák

Az orchideák mindig is kedveltek voltak, de nagyon változatosak, azokon kívül is számtalan fajuk létezik, amelyeket az élelmiszerboltokban láthatunk. Jen azt mondja, néhányuk kifejezetten a díszes lombozatáról ismert.

Vannak olyan típusok, amelyek maguk is úgy néznek ki, mintha épp felkapaszkodnának egy fára, ezeknél a fajoknál nem a virágaik a legfigyelemreméltóbbak. Bár tény, hogy még mindig elsősorban a dekoratív virágzatuk miatt vásároljuk az orchideákat

– mondja Jen.

Az orchideákról úgy hírlik, hogy kifejezetten problémás szobanövények, és különleges bánásmódot igényelnek.

Gondozásuk tényleg nem olyan egyszerű, ugyanakkor a megfelelő fényviszony és páratartalom biztosításával, valamint helyes öntözéssel egyáltalán nem akkora nagy ördöngösség, bár tény, hogy oda kell rájuk figyelni, és ők is gondoskodó növényszülőt igényelnek.

Szeretik a napfényt, de a tűző napot nem bírják, igénylik az állandó nedvességet és a magas páratartalmat, de nem állhat alattuk a víz, ezen a cserép alá szórt agyaggranulátum vagy kavics segíthet. De ha kevesebb gondoskodásra van csak lehetőségünk, akkor tartsuk üveg vagy műanyag búra alatt inkább orchideáinkat.

Kávécserje – Fotó: pixabay.com

5. Kávé növények

Amikor kávét fogyasztunk, nem is gondoljuk, hogy a kávécserje lehet szép cserepes növény is. A gyümölcsmagot, vagyis a kávébabot szinte mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy a növény tartható a szobában is.

Viszont még a szobában nevelt cserje is megnőhet két méter magasra is akár, így kis helyiségekbe nem való. Nyáron félárnyékos helyet biztosítsunk a növény számára és átlagos szobahőmérsékletet. Télen több fényre van szüksége és minimum tizenkét-tizenöt fokos levegőre.

A kávécserjét nyáron kihelyezhetjük a szabadba is, ha van kertünk, ha azonban kávét szeretnénk termeszteni, a virágzás alatt a hőmérséklet nem eshet tizennyolc fok alá. Keressünk számára naptól védett helyet.
Megfelelő gondozással a növény évente húsz-harminc centimétert növekszik.

A kávéfák, mint például a Coffea arabica, viszonylag igénytelen szobanövények, és bár nem ők fogják fedezni a napi kávézáshoz szükséges kávébab adagunkat, de a cseresznyékben termett babszemekből egy év alatt egy jókora adagnyi összegyűlhet, amit megpiríthatunk-pörkölhetünk, és miután megőröltük, elfogyaszthatjuk a saját magunk termelte növényből készített finom csésze kávénkat.

Kígyónövény – Fotó: pixabay.com

6. Kígyónövény

Azon túl, hogy meglehetősen igénytelen szobanövény, még az otthonunk levegőjét is tisztítja a kígyónövény. Képes ugyanis a levegőben található szén-dioxidot oxigénné alakítani, még este is, miközben alszunk.

A kígyónövények időtlen klasszikusok, és hihetetlenül könnyen kezelhetőek, szinte mindenféle gondozási bakit megbocsátanak. Ez az a szobanövény, ami a “az se baj, ha hónapokra elfelejt a növényszülő” kategóriába tartozik. Hisz kifejezetten jól tűri a szárazságot és az egyéb mostoha körülményeket is, és rendkívül hálás, ha néhány hét elteltével ismét vízhez jut, majd bőségesen gyarapszik tovább.

Kiemelt kép: Pixabay

Bánjunk óvatosan a mérgező anyagokat tartalmazó kerti gyönyörűségekkel
Nem is gondolnánk, hogy kertünk díszei között milyen veszélyes növények fordulhatnak elő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik