Kertünk-Portánk

Négy fal között maga az egészség a természet közelsége

Léteznek olyan szobanövények, amelyek pozitív hatással vannak az ember szervezetére.

Már megy le a nap, te pedig még csak most lépsz ki az irodából. Persze a betervezett séta vagy futás ma is elmaradt, örülsz, ha végre beesel az ágyba, mert holnap indul újra a mókuskerék. Ennek az életmódnak nem csak az a hátulütője, hogy keveset mozogsz és nincs sok szabadidőd, de a természetben a növények között sem fordulsz meg gyakran. Ha most hevesen bólogatsz, mert ismered ezt az érzést, viszont nem tudod, mit tehetnél annak érdekében, hogy egészségesebben élhess, akkor most van egy jó hírünk a számodra. Léteznek ugyanis olyan szobanövények, amelyek pozitív hatással vannak rád. Mutatjuk, miről is van szó.

Tény, hogy szabadban töltött idő és a természet közelsége igen pozitív hatással van mind a testi, mind pedig a lelki egészségre. Ezt pedig a University of East Anglia kutatása is megerősítette, melynek keretén belül 290 millió ember szokásait vizsgálták meg több mint húsz különböző országból. Ahogy korábbi cikkünkben is írtunk róla, a természet közelsége csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is.

290 millió ember bevonásával készült kutatás bizonyítja: a természet jó hatással van az egészségre
A szervezetünk meg fogja köszönni, ha többet tartózkodunk a szabadban.

Tényleg ilyen jó hatással van a természet az egészségre?

Már régóta tudjuk, hogy a természetben töltött idő alatt egészségesebbnek érezzük magunkat. Egy séta az erdőben, egy kis mozgás a szabadban vagy egyszerűen csak elnyúlni egy jó könyvvel a kerti nyugágyban mind olyan zöld környezetben végzett tevékenységek, melyek feltöltik a testet és a lelket egyaránt. A fentebb említett kutatás vezetője elmondta, hogy a természetben való tartózkodás hosszú távú hatásait korábban még nem ismerte a tudomány. Ezúttal viszont még azt is megállapították, hogy a növények közelsége látványosan csökkentette a szervezetben a nyálkori kortizol szintjét, ami a stressztől függ. Az ok ugyan egyelőre ismeretlen, azonban a tény az tény, a természet és a növények közelsége elhozzák számunkra az egészséget.

Mi történik, ha valakinek alig van ideje élvezni a természet közelségét?

Ciklámen – Kép: Pixabay

Ha szinte állandóan az irodában ülsz, otthon vagy a nemrég született gyermekeddel vagy egyéb okból töltöd az időd nagy részét a négy fal között, akkor a fentiekből okulva itt az ideje egy kicsit zöld környezet és növények közelébe kerülni. Erre több mód is van. Ha van egy kis szabadidőd, ugorj ki sétálni egyet a közeli parkba, ebédelj szabadban vagy töltsd a hétvégédet a természetben. Ha most nevetve legyintettél egyet, mert esélytelen, hogy erre időt tudsz szakítani és egyébként sem vagy az a kimozdulós fajta, akkor még mindig nincs minden veszve. Ugyanis léteznek olyan szobanövények, melyek pozitív hatással vannak rád már akkor is, ha körbe veszed velük magad a munkahelyeden vagy az otthonodban,

Honnan tudhatom, melyek azok a növények, melyet érdemes az irodában vagy a lakásban tartani?

Alapvetően nincs olyan növény, melyet ne lenne javallott tartani a lakásban, az irodában a balkonon vagy a kertben. Van azonban néhány, melyeknek az alapvető levegőtisztító tulajdonságuk mellett egyéb pozitív hatásai is vannak. Ebben ad segítséget az alábbiakban Megyeri Szabolcs kertészmérnök, s ha kedvet kaptál a különböző növények beszerzéséhez, Megyeri Szabolcs kertészeti webáruházából beszerezheted őket.

  1. A ciklámenek például – melyek különböző fajtáit cserépbe és kertbe egyaránt bátran ültetheted – semlegesítik a levegőben lévő káros mikrobákat, ráadásul szépségükkel feldobják a környezetüket.
  2. A másik ilyen növény az Ötujjas gin zeng, melyet a halhatatlanság növényének is neveznek és a kínai orvoslásban igen népszerű. A leveleiből készített tea optimálisan szabályozza a vérnyomást, és beállítja a kedvező vércukorszintet, valamint a szív működését is fokozza. Emellett képes csökkenteni a koleszterinszintet, nyugtatja az idegeket és nem utolsó sorban az immunrendszert is erősíti. Szobanövényként ablak közelében érzi nagyon jól magát, kertbe ültetve pedig a félárnyékos helyet kedveli egészen a fagyokig. Októbertől áprilisig azonban védett helyre kell tenni.
  3. Szintén ebbe a körbe sorolandó a borostyán is, melyet ugyan sokan nem szeretnek, ám ha van a közeledben ilyen növény, akkor biztos lehetsz abban, hogy csökkenti a levegőben levő szén – monoxid és formaldehid tartalmat.
  4. Az írisz pedig nem csak gyönyörű és csodálatos az illata, de a népéi gyógyászatban légúti problémák és asztma kezelésénél is használják.
  5. A kankalin ültetése szintén javallott, ugyanis csökkenti a migrént, alkalmas ízületi problémák kezelésére, valamint nyugtató hatása is van.

Kiemelt kép: Írisz – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik