Kertünk-Portánk

11 mérgező növény, amelyek bárki kertjében előfordulhatnak

Fontos tudni, melyik növényekkel kell különösen óvatosan bánni. Nemcsak az emberekre, hanem bizonyos esetekben az állatokra is veszélyesek lehetnek.

Piros gyűszűvirág

Fotó: Thinkstock

Ne hagyjuk, hogy gyönyörű színei megtévesszenek minket. Harangalakú virágai és a bennük rejlő bogyók csábítják a gyerekeket, csakhogy olyan vegyületet tartalmaznak, ami szívelégtelenséget okozhat. Érdekesség, hogy az orvoslásban a növény szárított leveleiből kinyert digitoxint alkalmazzák szintén szívelégtelenség kezelésére, de a hatásos és mérgező dózis között kicsi a különbség.

Rebarbara

Fotó: Thinkstock

A rebarbara levélnyeleiből számos finomságot készíthetünk, de a leveleit hanyagoljuk. Ha túl sokat eszünk belőlük, leállítják a veseműködését és az életünket kockáztatjuk.

Lilaakác

Fotó: Thinkstock

Szerencsére ez a meseszép virág ritkán árt az embereknek, de a termése mérgező a kutyáknak, macskáknak és a lovaknak is. Ha az állatnál hányást vagy hasmenést észlelünk, miután a növény közelében láttuk, azonnal vigyük orvoshoz.

Buzogányvirág

Fotó: Thinkstock

A népszerű szobanövény halálos lehet, ha leveleit lenyeljük, és ezáltal megduzzasztja a légutakat. Sőt, ha testünkhöz dörzsöljük, égető érzést és viszketést okozhat.

Liliom

Fotó: Thinkstock

Sokak kedvenc virága komoly veszélyt jelenthet a cicák számára, mint a liliomfélék családjába tartozó növények többsége. Ha csak egy kis adag bejut a macskák szervezetébe, leállhat a veséjük.

Nárcisz

Fotó: Thinkstock

Az ártatlannak tűnő növény legmérgezőbb része a hagymája, így érdemes kétszer is meggondolnunk, hova ültetjük, ha ásni szerető házőrzőnk van. A kutyáknál hasmenés, hányás, görcsölés, remegés és szívritmuszavar is jelentkezhet a fogyasztása miatt.

Hortenzia

Fotó: Thinkstock

A több színben pompázó virág cianidot tartalmaz, és egy nem vicc. De azért annyira ne ijedjünk meg. Az embereknek és az állatoknak egyaránt sokat kellene belőle megenni, hogy halálos legyen.

Leander

Fotó: Thinkstock

Ellentétben a fentebb említett hortenziával, a leander fogyasztásából nagyon kevés is halált okozhat. Egy gyerek számára akár egyetlen levél végzetes lehet. A mérgezés tünetei közé tartozik a lassú pulzusszám, az álmosság és a remegés.

Havasszépe és azálea

Fotó: Thinkstock

Bár gyönyörűen mutatnak egy fehér kerítés mellett, vagy bárhol a kertbe, mindkét növény egésze erősen mérgező. Akár egy virág, mag vagy levél hasi fájdalmat, légzési nehézséget, bénulást eredményezhet.

Közönséges tiszafa

Fotó: Thinkstock

A bogyókat leszámítva a teljes növény mérgező, de a magjai a legveszélyesebbek. A bennük lévő alkaloidok görcsökhöz, bénuláshoz és szélsőséges esetekben szívelégtelenséghez vezethetnek.

Fehér fagyöngy

Fotó: Wikipedia

Bár orvosilag egyelőre nem bizonyított, hogy halált okozhat, fogyasztása hallucinogén hatással bír, emésztési problémákat idéz elő és lassítja a szívverést, ráadásul különösen káros a háziállatok számára.

6 súlyos hiba, ami nem tesz jót a muskátlinak
Ha késő őszig virágzó muskátlit szeretnénk, akkor érdemes betartani néhány szabályt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik