Kertünk-Portánk

Így üzen hadat a gaznak a fenyőkéreg

Szobában, teraszon vagy erkélyen nevelt növények mellé is ideális választás.

Eleged van már abból, hogy minden fűnyírás legalább egy órával tovább tart a tervezettnél, mert oda kell figyelned a szegélyekre és időt kell szakítanod a gyomlálásra is a növények alatti részeknél? Ha úgy érzed, képtelen van még egyszer nekiállni a gazok eltüntetésének és már nem érdekel, hogy néz ki a szegély, akkor most nagyon fogsz örülni annak, amit Megyeri Szabolcs kertész osztott meg a BLOGJÁBAN, a fenyőkéreg segítségével ugyanis most megszabadulhatsz ezektől a problémáktól. Mutatom, mit mond a szakember és mesélek saját tapasztalataimról is.

Szabó Gábor írása

Mikor nekem is elegem lett a fentebb vázolt nehézségekből, segítségül hívtam a netes keresőt és olvastam az úgynevezett fenyőkéreg-mulcsról. Bár először nem voltam biztos a sikerben, ám örömmel tapasztaltam, hogy a gyakorlatban is bevált, hiszen nem csak egyszerűen remek dekorációs alapanyag, de számos praktikus előnye is van.

Mi is az a fenyőkéreg – mulcs?

Megyeri Szabolcs szerint a fenyőkéreg megakadályozza a gyomok kifejlődését, valamint elősegíti a talaj savanyítását és laza szerkezetének megőrzését. Ezzel együtt pedig segít a talaj tápanyagtartalmának megőrzésében is. Megvédi a növények gyökereit és a talaj felső részét a külső környezeti hatásoktól, így nem kell tartania többé sem a tűző nyári napsütéstől, sem pedig egy esetleges jégesőtől. A fenyőkéreg ugyanis természetes talajtakaró hatású, idővel pedig szépen lassan elbomlik, így táplálva a talajt. Mindezen információn felbuzdulva én is nekiláttam a „mulcsolásnak”.

Díszfák köré ideális

Ha van valami, amire háklis vagyok, akkor az a díszfáim tövénél kibújó kis gazok, melyek nem csak elrontják a remekül megkomponált összképet, de nyilván nem tesz jót a fák tápanyagellátásnak sem. Szóval most úgy döntöttem, véget vetek ennek és egy az egyben megoldom a problémát a fenyőkéreg segítségével. Szabolcs tanácsának megfelelően kb. 5 centiméter vastagon fedtem le a fák körüli részeket. Az első pár nap után úgy nézett ki, mintha direkt oda találták volna ki ezt az egészet, remekül belesimult a környezetébe. Egyébként mindez igaz a különböző cserjék, valamint a tuják esetében is. Fűnyírásnál pedig nem kell odafigyelnem a szegélyek esztétikumára, hiszen a fenyőkéreg segítségével a gyepfelület és az ágyás egy szintbe kerültek.

Bepakoltam a virágágyásba is

A rózsák, hortenziák és az egyéb évelő virágok nagyon hálás kis növények, viszont a közelükben kibújó gyomok hosszú távon igen sok tápanyagot vonnak el tőlük, így nem volt kérdés, hogy itt is kipróbálom a fenyőkéreg használatát. Mivel igen kis területről van szó, ide apróbb darabokból álló fenyőkérget választottam. A virágos kertem nem csak teljesen gazmentes lett, de összhatásával egy egészen új légkört alakított ki maga körül.

Van egy ösvény a kertemben, ami többé nem sáros

A kertemben levő ösvény nagyon praktikus, hiszen nem kell keresztül mennem a gyepen ahhoz, hogy eljussak egyik pontból a másikba. Viszont egy – egy nagyobb eső után sajnos mindig gondot okozott a sár, amely sokszor még egy nappal később sem száradt fel. Mindez pedig igazán bosszantó, különösen ha reggel munkába indulva lesz az ember bokáig sáros, ráadásul az sem kellemes, ha az esti családi program a közös cipőpucolás. A fenyőkéreg viszont megoldotta ezt a problémát, eső után is szabadon járhatunk – kelhetünk a kertben.

A teraszon és a szobanövényeknél is használom

A szakember írásából kiderült, hogy a szobában, teraszon vagy erkélyen nevelt növények mellé is ideális választás a fenyőkéreg-mulcs, mely ilyen környezetben is kifejti jótékony hatását. Éppen ezért az aprószemű változatot felhasználtam a balkonnövények alatt, valamint a szobanövények esetében is. A hosszú távú pozitív hatásokra még ugyan várnom kell, azonban elképesztő esztétikai egységet teremtettem vele az otthonomban is.

Összefoglalva a tapasztalatok

Számomra az egyik legfőbb pozitívum az volt, hogy mióta elkezdtem használni a fenyőkérget, többé nem kellett időt töltenem a gyomok eltávolításával, ami egy munkában gazdag hét után nem volt mindig a legkedvesebb elfoglaltságom. A fűnyírás ideje is lerövidült, hiszen nem kellett odafigyelnem a szegélyekre, szabadon tolhattam a fűnyírót anélkül, hogy bármiben kárt tettem volna. Az pedig, hogy a kerti ösvény végre gyönyörű és sármentes, csak a pont az i-re.

Fotók: mulch2you

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik