Mozaik

99 éves az ország kertésze

Isten éltesse születésnapján Bálint gazdát erőben, egészségben!

Bálint György országszerte nagy tiszteletnek örvend, és a 100. életévéhez közeledve is aktívan dolgozik. Az ország kertészének élete nyitott könyv, így az is, hogy július 28-án ünnepli születésnapját, idén már a 99-iket.

Bálint gazda vallja, hogy a munka életben tartja az embert
A 98 éves Bálint György számára rossz érzés, ha egy nap nem jut semmire.

Bálint György 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező középbirtokos családban. 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével.

1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került. Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, agrárfolyóiratokat szerkesztett.

Az 1990-es években aktívan politizált, a második országgyűlési választásokon képviselőnek választották. Az Országgyűlésben is mindenekelőtt a mezőgazdasághoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozott.

1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című magazinműsorának állandó munkatársa volt. Televíziós szerepvállalása óta Bálint gazdaként emlegetik. Generációk nőttek fel tanácsain, sok kertészet született meg az ő útmutatása alapján, legyen az zsebkendőnyi kert, egy balkon virágládája, vagy akár egy vállalkozás.

Bálint gazda nagy örömmel tanítja a gyerekeket is
Ezentúl csodálatos állatok és varászlatos növények színesíthetik a gyerekek mindennapjait.

Bálint Györgyöt 2017-ben Prima Primissima- és Hazám-díjjal, 2009-ben a Hajléktalan Emberért-díjjal és a Budapest díszpolgára címmel tüntették ki. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2018-ban átvehette a Magyar Szabadságért díjat. 1998-ban neki ítélték oda a MÚOSZ Aranytoll-díjat. A Munka Érdemrend és a Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozatának is birtokosa.

Isten éltesse születésnapján Bálint Györgyöt, azt kívánva, hogy erőben és egészségben még sokszor köszönthesse őt az ország ezen a szép napon.

Prima Primissima Díjat nyert az ország kertésze
Magyar népművészet és közművelődés kategóriában kapta az elismerést Bálint György.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik