Életmód

Bálint gazda nagy örömmel tanítja a gyerekeket is

Bálint gazda nagy örömmel tanítja a gyerekeket is

Nagy felelősség gyerekeknek könyvet írni. Az olvasmányélmények, - főleg az elsők- meghatározzák akár az egész életutat is. Így aztán az sem mindegy, hogy milyen könyv kerül a gyerek kezébe.

Azonban Bálint György, mindenki “Bálint gazdája” garancia lehet a minőségre. Ha pedig egy gyakorló gyermekkönyv író neve is a borítón szerepel, nagyon már nem nyúlhatunk mellé. Egy Füvészkerti találkozás, beszélgetés adta az ötletet arra, hogy a két alkotó elkezdjen együtt dolgozni. A gondolatokat tett teremtette, sok sok munka, tervezés és alkotás. Nem hiába. Az ünnepi könyvhétre jelent meg Bálint György és Telegdi Ágnes:  Csodálatos Állatok – Varázslatos Növények címmel.

1 (1)

A növények és az állatok egységet alkotnak és ebbe az egységbe lép az ember 

Mint ahogyan Bálint György mondja: számos könyvet írtam már, de soha nem szóltam még a gyerekekhez. Amikor a Füvészkertben megismerkedtünk Ágnessel, elkezdődött a közös gondolkodás, amiből a könyv született. Én a növényekről, Ágnes pedig az állatokról írt és a könyvet is Ágnes csodás fotói díszítik.

Fontos, hogy a felnövekvő generáció is megismerje változó világunkat, a természet változását.

 

3

Rácsodálkozzanak a minket körülvevő világra. A legszívesebben a gyerekeket látom a könyvtárban, hiszen ők lesznek a jövő olvasói. Akik majd az előttük járók írásait elolvasva, arra fogják azokat felhasználni, hogy életüket egyre szebbé, jobbá, ember közelebbivé tegyék. Nagyon érdekes kísérlet volt számomra- mondta, hogy én, aki már nagyon sok könyvet írtam, most egy gyerekeknek szóló könyv megírásában vállaljak szerepet. Aztán ez nagyon jó ötletnek bizonyult, hiszen a természetet, a kertet nem lehet elképzelni növények, madarak, sünök nélkül. A természet ciklikusságát az olvasó, a gyermek, a felnőtt teszi teljessé. Mindent a korszerű, civilizált embernek figyelembe kell venni, ismernie kell a saját tevékenységével.

A növényeknek és az állatoknak egyaránt csodálatos, olykor mulatságos, szomorú történetük van, amiket kifejezetten jó megismerni, mert szeretnénk előkészíteni azokat az eseményeket, amelyek a jövőben várják a legfiatalabb korosztályt.

Amíg a 97 éves Bálint Gazda új utakon jár, addig az aranykönyv díjas Telegdi Ágnes gyakorlott tollal ír a gyerekeknek. Ám neki is újdonság volt együtt dolgozni a Bálint Györggyel.

Fantasztikus érzés volt Bálint Gyuri bácsival vagy, ahogy mindenki ismeri, Bálint gazdával együtt dolgozni. Lelkesedése, ahogy a közös könyv ötletet fogadta, egészen magával ragadó volt. Azonnal elkezdett gondolkodni, melyek azok a kedvenc növényei, melyekről szívesen mesélne a gyerekeknek. Saját, gyermekkori emlékeit hívta segítségül, így került be a szilvafa vagy a faragható tök is a válogatásba. A kedves mondatokon áttűnik a növények szeretete, mely egészen Gyuri bácsi gyerekkoráig nyúlik vissza.

9

A könyvet végigolvasva kisejlik a sorok közül mindkét alkotó korábban már megismert és össze nem téveszthető egyedi stílusa. Azonban a gyerekek eggyé kovácsolták őket és sikerült átadni azt a tartalmat, amit szerettek volna. A természet összefüggései, az állatok-növények- emberek kapcsolata a felnövekvő generáció számára tovább mélyül ebben a könyvben. Az pedig külön szerencse, hogy a felnőttek is felolvasnak. Számukra is tartalmaz elég sok útravalót a kötet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik