Életmód

290 millió ember bevonásával készült kutatás bizonyítja: a természet jó hatással van az egészségre

Jelentős egészségügyi előnyökkel jár a szabadban töltött idő és a természet közelsége, erre mutat rá a University of East Anglia kutatása, amelyben 290 millió ember szokásait vizsgálták több mint húsz országból, írja a Treehugger.

A tanulmány következtetése, hogy

a zöld élőhelyeknek való kitettség csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Caoimhe Twohig-Bennett kutatásvezető arról beszélt, a természetben való tartózkodással egészségesebbnek érezzük magunkat, de a hosszú távú hatásokat korábban még nem ismerte a tudomány.

Most több mint 140 tanulmányt vetettek össze, hogy megtudják, a természetnek valóban van-e pozitív egészségügyi hatása.

Mint mondta, a legérdekesebbnek azt találták, hogy a természet közelsége látványosan csökkentette a szervezetben a nyálkori kortizol szintjét, ami a stressztől függ.

A tudósok azt egyelőre nem tudják pontosan, hogy a természet hogyan váltja ki ezeket a hatásokat, de több elmélet is van rá. A szabadban nagyobb a fizikai aktivitásunk és társasági életet élünk, de emellett olyan egészséges baktériumoknak is ki van téve a testünk, amik erősítik az immunrendszert.

Twohig-Bennett elmondta, remélik, hogy a kutatásuk még több embert ösztönöz, hogy a természetben töltse szabadidejét, és hogy a városokban még több zöld területet alakítanak majd ki.

Varázslatos Magyarország: kihirdették a természetfotós pályázat nyerteseit
A zsűri 3200 fotóból választotta ki a kiállított képeket.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik