Mozaik

Egyre több vadon élő állat kényszerül éjszakai életmódra

Az ember puszta jelenléte is megváltoztatja a természetes világot.  

Már hosszú ideje ismert tény, hogy a mindig sebtében és zajosan zajló hétköznapjaink nemcsak a saját, de a természet lakta világ működését is nagyban megpecsételik.

A Science oldalán publikált tudományos összegzés szerint a kutatók 76 korábbi tanulmány adatait vetették össze, melyet hat ország 62 különböző állatfajáról készítettek. Leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a különféle jelentőséggel bíró emberi tevékenységek (kemping, túra, vadászat, mezőgazdasági munkavégzés…) mennyire lehetnek befolyással az állatok természetes viselkedésére.

Mint kiderült, azok az emlősfajok, amik általában 50-50%-ban osztják meg éjjeli –és nappali ténykedéseiket, az emberi jelenlét következtében 20%-al nagyobb aktivitásról tettek tanúbizonyságot éjszaka. Mindemellett az is megfigyelhető, hogy kevesebb időt szánnak a zsákmányszerzésre, illetve több faj is jóval elszigeteltebb területekre vándorolt.

Ez arra utal, hogy az állatok igen óvatosan viselkednek az emberek környezetében. Mi azt hisszük, hogy egy-egy erdei túra alkalmával nem zavarjuk életterüket, pedig pusztán a jelenlétünknek is tartós következményei lehetnek – jegyezte meg a kutatás vezetője.

A jávai medve például éjszaka és nappal is barangol, vadászik. A zavartalan területeken a medve aktivitásának kevesebb mint 20 százaléka történt éjszaka. Az emberek által használt területeken ez a százalék 90 százalékra emelkedett.

Fotó: noanimals.pl

Tudni kell, hogy a nappali vadászathoz szokott állatok nem lehetnek olyan sikeresek az élelem megtalálásában éjszaka, mint ahogyan a ragadozók elkerülésében vagy a sötétben való kommunikációban sem. Ezek a tényezők csökkenthetik túlélésüket vagy reprodukciójukat.

A vizsgálat egyelőre a nagyobb emlősökre (tigris, medve, szarvas, farkas) fekteti a hangsúlyt, kisebb fajokról (mókusok, mosómedvék) nem terjed ki.

A globális tanulmány kimutatta, hogy az emberek erős hatással vannak a vadon élő állatok napi tevékenységeire. Az állatok átlagosan 1,36-ra növelték éjszakai életüket az emberi zavarok hatására.

Fotó: pixabay.com

Hogy ezek a változások pontosan milyen hatással vannak és lesznek az állatok közt fennálló táplálékláncra és az amúgy is érzékeny ökoszisztéma jövőbéli állapotváltozására, az egyelőre még kérdéses. A kutatók szerint ez a tendencia kifejezetten rosszul érintheti azokat az állatfajokat, amelyek rosszul alkalmazkodnak a sötéthez. Most még úgy tűnik, hogy a tanulmányozott állatfajok mindegyike képes alkalmazkodni a bekövetkezett változásokhoz, elkerülve bolygónk túlzsúfoltságát. Egyelőre…

Szerző: Kicsiny Marcián

Címlapfotó: pixabay.com

Megható kisfilm a természetről, a szeretetről és a példamutatásról
Amikor egy értő, szerető példával elöljáró szülő megfogja a gyermek kezét és elindítja az életben, a legnagyobb ajándékot adja neki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik