Mozaik

Hetvenen sem tudták elkapni a kalandvágyó medvét

A fél ország várja izgatottan a fejleményeket arról a barna medvéről, amely feltehetően Somoskőújfalunál lépett be az országba, majd több városban is megfordult.

Vasvillákkal kergették a medvét Kálon
A szakemberek tudják, hol lehet az állat, és megpróbálják a helyes irányba terelni.

A két hete hazánkban kóborló medvét hétfőn még a Pest megyei Abonyban látták, szerdán már 25 kilométerrel arrébb, Kocséron figyelték meg, ahol betért egy méhészetbe is. Az eredeti terv az volt, hogy ébredése után, hajnali 4 óra körül altatólövedékkel kilövik, de nem sikerült.

Tegnap gyakorlatilag már minden illetékes szerv a medve nyomába eredt. Az üldözésben részt vett a Duna–Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, valamint a Pest Me­gyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrség és a helyi vadásztársaságok munkatársai is.

A Bors azt írja, estére már 70 ember fáradozott azon, hogy sikerüljön megtalálni és elaltatni a medvét, amely minden valószínűség szerint már Csongrád megyében lehet.

A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel és drónokkal is kereste a hatályos jogszabályaink szerint fokozottan védett állatot, de mostanáig túljárt mindenki eszén.

Ami biztos, hogy szerda estig nem került elő. Ha meglesz, jeladóval látják majd el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái, és egy minden településtől távoli, nemzeti parki élőhelyen engedik majd szabadon.

Elképesztő videót rögzített egy férfi a grizzly medvecsaláddal való találkozásáról
Ilyen higgadtan nem túl sokan reagáltak volna a találkozáskor.

Fő az óvatosság

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján arról ír, az ivarérettség határán lévő, 2-3 év körüli hím medvéről van szó, amely senkinek nem akar kárt okozni – nem is teszi. Származása, előélete nem ismert , de az a tény, hogy az észlelések általában a lakókörnyezethez közel történnek, nem jelenti azt, hogy keresné az ember társaságát, hiszen maga az ember az, aki értelemszerűen itt találkozhat vele.

A vele való találkozás során a legfontosabb teendő, hogy engedjünk szabad elvonulást neki, ne próbáljuk megzavarni, terelni vagy bármi más módon ingerelni, így megelőzve azt, hogy támadólag lépjen fel velünk szemben.

Kérnek mindenkit, ne segítse a megalapozatlan, félrevezető híresztelések terjesztését, észlelés esetén értesítse közvetlenül a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik