Mozaik
Wild brown bear walking in the green finnish taiga

Vasvillákkal kergették a medvét Kálon

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 06. 01. 06:14

Korábban a témában:

Napok óta lázban tartja az országot az a hazánkba tévedő medve, amit legelőször Somoskőújfalunál kaptak lencsevégre, majd Pétervásárán és Füzesabonyban is levideóztak.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense Kál településén kezdte a csütörtököt, ugyanis kiderült, hogy a medve még mindig a közelben jár, hangzott el az RTL Klub Fókusz című műsorában.

Most már teljesen bizonyos, hogy egy állatról van szó. ami elég szép területet lejár

– fogalmazott a szakember.

A medve az M3-as autópálya káli lehajtójától körülbelül egy kilométerre, egy erdős részben tartózkodhat most is. Ez a település szélétől csak pár száz méterre van: délről az autópálya, északról és nyugatról a falu állja az állat útját.

A barna medve csütörtökre virradó éjjel egy tanyára tévedt be. Itt traktorokkal próbálták meg az útját állni, de többször nekirohant a területet körülvevő kerítéseknek, mert igen erős stressznek volt kitéve.

Hiába figyelmeztették a lakosságot, hogy kerüljék el a medvét, és ne próbáljanak összetűzésbe kerülni, talán az első ijedtségükben vagy az értékeket féltve vasvillákkal kezdték üldözni őt.A nemzeti park munkatársai az utóbbi napokban több nyomot is tudtak rögzíteni, és sokat gipsszel ki is öntöttek. Értékes dokumentumok lesznek ezek, sőt, a kerítésen talált szőrminta alapján lehetséges, hogy be tudják azonosítani a Kál határában kóborló medvét.

A Heves megyei medve nem veszélyes emberre, nem mi jelentünk számára táplálékot, persze azért tanácsos messziről elkerülni. A szakemberek azt tervezik, hogy rejtekhelyéről egy villanypásztor rendszerrel vezetik ki a helyes irányba, hogy aztán saját, kiváló érzékszervei segítségével elinduljon haza.

Szarvas toppant be ebédelni egy zabari házba
Maga a polgármester fozózta le a kedves jelenetet.
Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hongkong, 2018. október 23.
A Hongkong-Csuhaj-Makaó híd, a világ leghosszabb tengeri hídja Hongkongban 2018. október 22-én, a megnyitása elõtti napon. A három várost a Gyöngy-folyó torkolatvidékén összekötõ híd teljes hossza 55 kilométer, ebbõl a fõhíd 23 kilométer, az alagút 6,7 kilométer, és két mesterséges sziget is része a létesítménynek.
MTI/AP/Kin Cheung
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.