Virágzó vidékünk

Varázslatos Magyarország: kihirdették a természetfotós pályázat nyerteseit

Daróczi Csaba nyerte el a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázatát, amelynek célja, hogy népszerűsítse az ország nemzeti parkjait és a természetfotósok számára folyamatos pályázati lehetőséget biztosítson.

A fotópályázat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója elmondta: 2010-ben indult a kezdeményezés, az idén 8. alkalommal nyithatják meg a pályázat anyagából összeállított kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeumban és mutathatják be a teljes anyagot felölelő fotóalbumot.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta: azért csatlakoztak a szervezőkhöz, mert ugyanazért a célért dolgoznak és ugyanaz az elkötelezettség hajtja őket, a pannon biogeográfiai régió természeti értékeinek felkutatása, megőrzése és bemutatása.

Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója kiemelte: a kiállítás az egyik fénypontja a múzeum életének. A kupolacsarnokban látható 129 fotót felvonultató kiállításra a szakmai zsűri 3200 fotóból választhatta ki a képeket.

A 2017-es pályázati évben (2017. április 1-től 2017. december 20-ig) a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. több kategóriában hirdette meg havi természetfotós pályázatát.

Lezárult az első természetfotós bakipályázat, a képek pedig magukért beszélnek
A győztes fotó egy nyusztról készült, a közönségdíjat pedig egy foltos pampamacska zsebelte be.

A Varázslatos Magyarország természeti szépségei, madarai, egyéb állatai és a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből kategóriák mellet a Mozgásban a természet videopályázat, az Ember a természetben és a Képek a nagyvilágból című kategóriában is várták a pályamunkákat.

Az idén 42 kiemelkedő természetfotó kellett ahhoz, hogy bárkinek esélye legyen az első hely megszerzésére. Mint Gaál Péter elmondta: a havi pályázatokon megszerzett pontok alapján megszülető ranglista segítségével természetfotós közösség létrehozása, a fotósok folyamatos motiválása a cél.

Hozzátette, hogy az idén már 1120 regisztrált pályázó több mint 22 ezer természetfotója látható honlapjukon.Kalotás Zsolt, a szakmai zsűri elnöke kiemelte: az idei kiállítás minden eddiginél színvonalasabb, a mostani képek bárhol megállnák a helyüket a világon. Mint mondta, a zsűritagok között egyetértés volt az értékelésben.

I. helyezett – Daróczi Csaba

Nagy halász – Fotó: Daróczi Csaba
A jégszív megszakad – Daróczi Csaba
Kiskunsági Nemzeti Park. A kép Miklapuszta fölött készült ősszel, ahol hatalmas tömegben nyílott a sziki őszirózsa. – Fotó: Daróczi Csaba

II. helyezett – Potyó Imre

Holdtánc – Potyó Imre
Kaszás – Fotó: Potyó Imre
Utolsó szárnycsapás – Fotó: Potyó Imre

III. helyezett – Mánfai Bence

Szerelem – Fotó: Mánfai Bence
Madárijesztő – Fotó: Mánfai Bence
Kacsaláb – Fotó: Mánfai Bence

A pályázatra beérkezett összes természetfotót ide kattintva és a Magyar Természettudományi Múzeumban tekintheted meg.

Magyar fényképészé 2017 legviccesebb természetfotója
Kercz Tibor képe nagy sikert aratott a zsűrinél is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik