Kertünk-Portánk

Bánjunk óvatosan a mérgező anyagokat tartalmazó kerti gyönyörűségekkel

Nem is gondolnánk, hogy kertünk díszei között milyen veszélyes növények fordulhatnak elő.
Korábban a témában:

Gyönyörű virágokat hoznak, sőt, arra csábítanak, hogy megkóstoljuk őket. Ám sokat közülük megfogni sem szabad, annyira mérgezőek lehetnek! A zsákmányolni vagy zsákmányul esni szlogen nemcsak az állatvilágban érvényes, de a növények is “az erősebb megmarad, a gyengébb elpusztul” – elve mentén fejlesztették ki bizonyos tulajdonságaikat – írja a Bild der Frau.

Thorsten Emmermann kertész arról beszélt, melyek ezek a növények, és hogyan mérgeznek, valamint miért ültetjük őket mégis előszeretettel a kiskertünkbe.

A növények is védekeznek, keserű ízűek, hogy senki ne dézsmálja meg őket, vagy gondoljunk csak a tüskéikre és a töviseikre

– emlékeztetett az esetleges veszélyre a szakértő.

Egyszerűen a túlélésükről van szó. De előfordul, hogy emberre is veszélyes mérgező anyagokat termelnek.

Ismert példák a mérgező növényekre a nadragulya vagy épp az igen népszerű angyaltrombita, más néven trombitavirág. Az előbbi elfogyasztása halálos lehet, ez utóbbi pedig szervezetünkbe jutva hallucinációt, mentális zavarokat, amnéziát okozhat.

Szeretjük a színes, díszes növényeket, de ahogy az állatvilágban, itt is igaz a mottó: minél színesebb-szagosabb egy növény, annál veszélyesebb lehet! Egyes növényeknek akár a megérintése is mérgezést okoz, másokat egyszerűen csak ne kóstoljunk meg.

Sokszor csak a mennyiségen van a hangsúly

A fenti két igen mérgező növény mellett sokszor okozhatnak bőrirritációt olyan virágok is, amelyekről ezt nem is gondolnánk. Ha tulipán vagy épp nárciszhagymát ültetünk, vagy a tujákat nyírjuk, figyeljünk oda, előbbiek hagymája mérgező, utóbbiak levelei irritálhatnak. De az amarillisz gondozása is ide tartozik, a csodás virág is irritációt okozhat, különösen gyerekek és kisállatok esetében.

Tiszafa

Az állatok számára különösen veszélyes lehet a tiszafa, mert bár a bogyói nem, de minden más része súlyosan mérgező! Ez a taxinnak köszönhető, amit a növény nagymértékben tartalmaz. Ez az anyag olyan súlyosan mérgező, hogy a fa leveleinek elfogyasztása után pár perccel még az olyan nagytestű állatok is, mint a lovak, azonnal elpusztulnak!

Tiszafa – pixabay.com

El a kezekkel a hallucinogénektől!

Egyes növények hallucinogén, kábító hatását már régtől fogva ismeri az ember, gondoljunk csak a természeti népek sámánjaira, varázslóira, akik ezek elfogyasztása után estek révületbe. Ilyen híres-hírhedt növény a nadragulya is, de mindenkit óva intenénk elfogyasztásától! Minden egyes része kábítóan hat az emberre, ugyanakkor kisgyermekeknél már két három bogyó lenyelése is halált okozhat! Ha észreveszi, hogy valaki ebből a bogyóból fogyasztott, haladéktalanul keressék fel a legközelebbi kórházat vagy orvost!

Gyöngyvirág

Ez a gyönyörű, kábító illatú kis virág akár szívleállást is okozhat, ha fogyasztunk a leveléből. Vigyázzunk, mert a megszólalásig hasonlít a szintén tavasszal termő medvehagymára. Ha kétségeink vannak, használjuk az orrunkat: a medvehagyma levele enyhén fokhagyma illatú.

Fotó: Pixabay

Őszi kikerics

Szintén rendkívül veszélyes, ha elrágcsáljuk valamelyik részét, légzésbénulást, ezáltal pedig fulladást okozhat embereknél, állatoknál egyaránt. Könnyen összetéveszthetőek levelei a krókuszéival, de a fogyasztásra alkalmas medvehagyma leveleivel is.

Fotó: Pixabay
  • A szarkaláb rendkívül mérgező magvaitól is óvakodjunk. Ugyanakkor a növény egyéb részei rosszullétet, szorulást, bőrirritációt, légzési nehézségeket, légszomjat, sőt akár halálos kimenetelű légzésleállást is okozhatnak.
  • A vörös gyűszűvirág egyenesen arra csábít, hogy a kezünkbe vegyük trombitaszerű szirmait. Jobb, ha mégsem tesszük. Pláne ne kóstoljuk meg őket, mert szívritmus-zavart eredményez az elfogyasztásuk, ami háziállatok számára különösen veszélyes lehet. Európa legmérgezőbb növénye a sisakvirág, vagy gyűszűvirág. A kék vagy lila változatait még megfogni se szabad kesztyű nélkül soha, de ha lenyeljük, már kevés mennyiség is azonnali szív- és légzésleálláshoz vezet.
  • A fekete hunyor gyökerei és magvai csakúgy, ahogy a virágnedv, súlyos mérgezést okozhatnak. Ha a virágnedvvel érintkezünk, hólyagok képződnek a bőrünkön, de három magvacska elfogyasztása már halálos légzésbénulást is eredményezhet.
  • A fehér leander mérgező hatását mindenki ismeri: a levelei, a virágai, a belőle nyert nedvek mind halálosak lehetnek.
  • A csattanó maszlaggal is legyünk óvatosak. Bőrpírt, szájszárazságot, magas pulzust, görcsöket okozhat.
  • Az amarillisz kedvelt szobanövényünk, de átültetésekor inkább viseljünk kesztyűt, súlyosan irritáló hatású.
  • A nadragulya feketén csillogó bogyói evésre csábítanak, azonban mindenképp álljunk ellent a mérgező növénynek! A bogyók kellemesen édesek, de három-négy szem belőlük már halálos lehet, különösen állatoknál.

A fenti felsorolásból is világosan kiderül, hogy szépséges növényeink-virágaink ültetése és gondozása körültekintést és megfelelő szakismeretet igényel. Ha pedig a természetben találkozunk számunkra ismeretlen virággal, semmiképp ne kóstoljunk bele, bármennyire is csábító lehet a termése! Tájékozódjunk, és a kellő ismeretek birtokában szedjünk csak növényeket a réteken, mezőkön vagy akár az erdőségekben, ahol ez megengedett.

Kiemelt kép: Pixabay

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.