Kertünk-Portánk

Bánjunk óvatosan a mérgező anyagokat tartalmazó kerti gyönyörűségekkel

Nem is gondolnánk, hogy kertünk díszei között milyen veszélyes növények fordulhatnak elő.

Gyönyörű virágokat hoznak, sőt, arra csábítanak, hogy megkóstoljuk őket. Ám sokat közülük megfogni sem szabad, annyira mérgezőek lehetnek! A zsákmányolni vagy zsákmányul esni szlogen nemcsak az állatvilágban érvényes, de a növények is “az erősebb megmarad, a gyengébb elpusztul” – elve mentén fejlesztették ki bizonyos tulajdonságaikat – írja a Bild der Frau.

Thorsten Emmermann kertész arról beszélt, melyek ezek a növények, és hogyan mérgeznek, valamint miért ültetjük őket mégis előszeretettel a kiskertünkbe.

A növények is védekeznek, keserű ízűek, hogy senki ne dézsmálja meg őket, vagy gondoljunk csak a tüskéikre és a töviseikre

– emlékeztetett az esetleges veszélyre a szakértő.

Egyszerűen a túlélésükről van szó. De előfordul, hogy emberre is veszélyes mérgező anyagokat termelnek.

Ismert példák a mérgező növényekre a nadragulya vagy épp az igen népszerű angyaltrombita, más néven trombitavirág. Az előbbi elfogyasztása halálos lehet, ez utóbbi pedig szervezetünkbe jutva hallucinációt, mentális zavarokat, amnéziát okozhat.

Szeretjük a színes, díszes növényeket, de ahogy az állatvilágban, itt is igaz a mottó: minél színesebb-szagosabb egy növény, annál veszélyesebb lehet! Egyes növényeknek akár a megérintése is mérgezést okoz, másokat egyszerűen csak ne kóstoljunk meg.

Sokszor csak a mennyiségen van a hangsúly

A fenti két igen mérgező növény mellett sokszor okozhatnak bőrirritációt olyan virágok is, amelyekről ezt nem is gondolnánk. Ha tulipán vagy épp nárciszhagymát ültetünk, vagy a tujákat nyírjuk, figyeljünk oda, előbbiek hagymája mérgező, utóbbiak levelei irritálhatnak. De az amarillisz gondozása is ide tartozik, a csodás virág is irritációt okozhat, különösen gyerekek és kisállatok esetében.

Tiszafa

Az állatok számára különösen veszélyes lehet a tiszafa, mert bár a bogyói nem, de minden más része súlyosan mérgező! Ez a taxinnak köszönhető, amit a növény nagymértékben tartalmaz. Ez az anyag olyan súlyosan mérgező, hogy a fa leveleinek elfogyasztása után pár perccel még az olyan nagytestű állatok is, mint a lovak, azonnal elpusztulnak!

Tiszafa – pixabay.com

El a kezekkel a hallucinogénektől!

Egyes növények hallucinogén, kábító hatását már régtől fogva ismeri az ember, gondoljunk csak a természeti népek sámánjaira, varázslóira, akik ezek elfogyasztása után estek révületbe. Ilyen híres-hírhedt növény a nadragulya is, de mindenkit óva intenénk elfogyasztásától! Minden egyes része kábítóan hat az emberre, ugyanakkor kisgyermekeknél már két három bogyó lenyelése is halált okozhat! Ha észreveszi, hogy valaki ebből a bogyóból fogyasztott, haladéktalanul keressék fel a legközelebbi kórházat vagy orvost!

Gyöngyvirág

Ez a gyönyörű, kábító illatú kis virág akár szívleállást is okozhat, ha fogyasztunk a leveléből. Vigyázzunk, mert a megszólalásig hasonlít a szintén tavasszal termő medvehagymára. Ha kétségeink vannak, használjuk az orrunkat: a medvehagyma levele enyhén fokhagyma illatú.

Fotó: Pixabay

Őszi kikerics

Szintén rendkívül veszélyes, ha elrágcsáljuk valamelyik részét, légzésbénulást, ezáltal pedig fulladást okozhat embereknél, állatoknál egyaránt. Könnyen összetéveszthetőek levelei a krókuszéival, de a fogyasztásra alkalmas medvehagyma leveleivel is.

Fotó: Pixabay
  • A szarkaláb rendkívül mérgező magvaitól is óvakodjunk. Ugyanakkor a növény egyéb részei rosszullétet, szorulást, bőrirritációt, légzési nehézségeket, légszomjat, sőt akár halálos kimenetelű légzésleállást is okozhatnak.
  • A vörös gyűszűvirág egyenesen arra csábít, hogy a kezünkbe vegyük trombitaszerű szirmait. Jobb, ha mégsem tesszük. Pláne ne kóstoljuk meg őket, mert szívritmus-zavart eredményez az elfogyasztásuk, ami háziállatok számára különösen veszélyes lehet. Európa legmérgezőbb növénye a sisakvirág, vagy gyűszűvirág. A kék vagy lila változatait még megfogni se szabad kesztyű nélkül soha, de ha lenyeljük, már kevés mennyiség is azonnali szív- és légzésleálláshoz vezet.
  • A fekete hunyor gyökerei és magvai csakúgy, ahogy a virágnedv, súlyos mérgezést okozhatnak. Ha a virágnedvvel érintkezünk, hólyagok képződnek a bőrünkön, de három magvacska elfogyasztása már halálos légzésbénulást is eredményezhet.
  • A fehér leander mérgező hatását mindenki ismeri: a levelei, a virágai, a belőle nyert nedvek mind halálosak lehetnek.
  • A csattanó maszlaggal is legyünk óvatosak. Bőrpírt, szájszárazságot, magas pulzust, görcsöket okozhat.
  • Az amarillisz kedvelt szobanövényünk, de átültetésekor inkább viseljünk kesztyűt, súlyosan irritáló hatású.
  • A nadragulya feketén csillogó bogyói evésre csábítanak, azonban mindenképp álljunk ellent a mérgező növénynek! A bogyók kellemesen édesek, de három-négy szem belőlük már halálos lehet, különösen állatoknál.

A fenti felsorolásból is világosan kiderül, hogy szépséges növényeink-virágaink ültetése és gondozása körültekintést és megfelelő szakismeretet igényel. Ha pedig a természetben találkozunk számunkra ismeretlen virággal, semmiképp ne kóstoljunk bele, bármennyire is csábító lehet a termése! Tájékozódjunk, és a kellő ismeretek birtokában szedjünk csak növényeket a réteken, mezőkön vagy akár az erdőségekben, ahol ez megengedett.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik